Worstseizoen laat slachtzeugenmarkt niet opleven

30-11-2021 | |
Slachtzeugen op de verzamelplaats om vervoerd te worden naar Duitse slachterijen. - Foto: Ton Kastermans
Slachtzeugen op de verzamelplaats om vervoerd te worden naar Duitse slachterijen. - Foto: Ton Kastermans

Producentenkoepel VEZG probeert de zeugenprijs tot leven te wekken. Een grote vleesvoorraad, ruim aanbod van zeugen en beperkte slachtcapaciteit smoren die poging in de kiem.

Het is een dagelijks terugkerend ochtendritueel in de Duitse slachterijen: de puzzel om de beschikbare hoeveelheid personeel en hoeveelheid werk af te stemmen. Er zijn dagen dat er in slachterijen tientallen personeelsleden uitvallen doordat zij coronaverschijnselen hebben of in contact zijn geweest met iemand die corona heeft en daarom in quarantaine moeten. En de tijd dat er via uitzendbureaus extra personeel aan te trekken was, is volgens slachterijen voorbij. Het aantal arbeidskrachten is beperkt en er is volop concurrentie van andere sectoren.

Dieren tijdig aanmelden

Daarbij proberen slachterijen zo goed mogelijk aan hun leveringsverplichtingen te voldoen en daarbij hun beperkte productiecapaciteit zo in te zetten dat die het meest rendeert. Het personeelstekort is het hardst voelbaar op de slachtzeugenmarkt, omdat vleesvarkens dan de voorkeur krijgen boven slachtzeugen. Daarom prijken al weken waarschuwende teksten op de websites van de grote Duitse zeugenslachters; varkenshouders moeten dieren tijdig aanmelden omdat er een wachtrij is voor de slacht.

Vereinigungs Sauenpreis 3 cent hoger

Het staat in schril contrast met het seizoen; in deze tijd van het jaar draaien de worstfabrieken traditioneel overuren om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Waarschijnlijk was dat – en het feit dat de zeugenprijs al weken op een uitzonderlijk laag niveau staat – de aanleiding voor producentenkoepel VEZG om een poging te wagen daar wat aan te doen. De Vereinigungs Sauenpreis voor deze week ligt namelijk 3 cent hoger dan vorige week, op € 0,63 per kilo geslacht gewicht.

De poging om beweging in de markt te krijgen werd weggehoond door slachterijen. Mede door het grote aanbod afgelopen zomer is er veel vlees op voorraad en daarmee is er geen noodzaak om op te schalen. Tönnies verklaarde aanvankelijk mogelijk zelfs een prijsverlaging in te willen zetten vanwege het grote aanbod en de beperkte vraag. Uiteindelijk zette de notering van de toonaangevende zeugenslachter en worstmaker zijn stabiele koers voort.

Nederlandse noteringen

Ook vanuit ons land wordt de mutatie van de VEZG ingeschat als ‘powerplay op het verkeerde moment’. De Nederlandse noteringen maken dan ook opnieuw een pas op de plaats. Vion houdt de € 0,80 per kilo (€ 0,73 ex btw) vast, Pali Group blijft staan op € 0,50 per kilo geslacht gewicht en Tijs Haarle noteert voor de achtste week op rij € 0,85 per kilo geslacht en € 0,53 per kilo levend gewicht.

Naar verwachting zal de prijszetting voor komende week geen schokkende veranderingen opleveren. VEZG zal de stap van deze week niet terugdraaien om geen gezichtsverlies te lijden. Maar andere noteringen staan niet te popelen om de verhoging te volgen.

Bovendien loopt het aanbod zeugen op door bedrijven die deze periode met lage prijzen aangrijpen om leeg te draaien om een hogere gezondheidsstatus te behalen of om (al dan niet tijdelijk) te stoppen. Ondanks dat het worstseizoen in volle gang is, lijken daarom de uitgangspunten zo zwaar dat het de markt niet in een hogere versnelling krijgt.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over zeugen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer