Doorgaan naar artikel

WTO: Colombia moet importheffing Nederlandse frites opschorten

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) oordeelde maandag dat de importheffing op diepvriesfriet van Colombia opgeschort moet worden. Het Zuid-Amerikaanse land gaat in hoger beroep.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Colombia voerde in 2018 een importheffing in op diepvriesfriet uit Nederland, België en Duitsland.

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) oordeelde deze week dat de importheffing op diepvriesfriet van Colombia opgeschort moet worden. Het Zuid-Amerikaanse land gaat in hoger beroep.

Colombia voerde in 2018 de heffingen in op diepvriesfriet uit Nederland, België en Duitsland. Volgens hen worden de frieten op de Colombiaanse markt onder de marktprijs verkocht: gedumpt volgens de overheid. Dit zou ervoor zorgen dat frieten uit eigen land niet kunnen concurreren met de Europese.

8% importheffing moet opgeschort worden

De Europese landen stapten naar de WTO en de conclusie is nu dat het niet bewezen is dat de frieten onder de marktprijs verkocht worden. De importheffing van 8% moet dus opgeschort worden. Colombia is het niet eens met de conclusie van de WTO en spant daarom een arbitragezaak aan. Nu het land in hoger beroep gaat blijven heffingen voorlopig gehandhaafd. Dit zal waarschijnlijk nog maanden duren.

Brazilië heeft soortgelijke heffingen ingevoerd om dumping te voorkomen.

Meer geëxporteerd

De antidumpingsheffing is tweedelig: een extra prijsheffing van 8% en een importbeperking van frites. Ondanks de importlimiet op Nederlandse frites, werd er in 2021 43.595 ton diepvriesfrites naar Colombia geëxporteerd, blijkt uit cijfers van Eurostat.

Andries Middag, directeur van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi), geeft als verklaring voor de toenemende export dat de Colombiaanse overheid grotere hoeveelheden diepvriesfrites toelaat op de markt. Middag: “Colombia verwachtte wellicht dat zij ongelijk zou krijgen van het WTO en wilde wel voldoende aanbod op de markt houden. We wachten nu op het hoger beroep.”

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin