Doorgaan naar artikel

WUR-apparaat bepaalt smaak ongeplukt fruit

Hoe fruit er aan de buitenkant uitziet, zegt niet altijd iets over de smaak. Een appel of kiwi kan er aantrekkelijk uitzien, maar de stevigheid of de smaak kan toch tegenvallen.  - Foto: Canva/pixelshot premium

Hoe fruit er aan de buitenkant uitziet, zegt niet altijd iets over de smaak. Een appel of kiwi kan er aantrekkelijk uitzien, maar de stevigheid of de smaak kan toch tegenvallen. - Foto: Canva/pixelshot

Wageningen University & Research (WUR) heeft een apparaat ontwikkeld waarmee een teler de smaak van zijn fruit kan bepalen zonder dat de vruchten kapot gemaakt hoeven worden.

Onderzoekers van het Agro Food Robotics-programma van WUR hebben een zogenoemde all-in-one spectral cabinet ontwikkeld. Met behulp van een nabij-infraroodcamera en software bepaalt het apparaat hoeveel water en suiker het fruit bevat en hoe stevig en zoet het dus is.

Minder verlies en afval

Hoe fruit er aan de buitenkant uitziet, zegt niet altijd iets over de smaak. Een appel of kiwi kan er aantrekkelijk uitzien, maar de stevigheid of de smaak kan toch tegenvallen. Tot nu toe wordt het suikergehalte van fruit vastgesteld met een refractometer, zegt onderzoeker Puneet Mishra. “Hiervoor heb je sap nodig en moet je de vrucht dus kapotmaken. Met dit all-in-one spectral cabinet hoeft dat niet meer. Zo spaar je de vrucht, heb je dus minder verlies en afval, en het bespaart tijd.”

Telers kunnen de rijpheid zelf meten en dus een homogene partij vruchten leveren. WUR moet de software nog finetunen, zegt Mishra. “Omdat fruitsoorten onderling enorm verschillen in suikergehalte en fysieke structuur, heb je per soort een model nodig om conclusies te kunnen trekken over de smaak.”

Beheer
WP Admin