WUR integreert data science in foodstudies

Foto: ANP
Foto: ANP

Wageningen University & Research investeert in nieuwe onderwijsprogramma’s op het gebied van voeding en gezondheid.

Werkgevers vragen meer en meer om kennis van data science in combinatie met domeinkennis, stelt het onderwijsinstituut. Onder meer om de trend gepersonaliseerde voeding handen en voeten te geven.

Drie masterspecialisatieprogramma’s

Dit studiejaar zijn drie masterspecialisatieprogramma’s van start gegaan voor masterstudenten van Nutrition and Health, Management, Economics and Consumer Studies en Communication, Health and Life Sciences. Een nieuwe master Data science in Food & Health is sinds kort een stap dichterbij.

Profiteren van data science

Lukasz Grus, coördinator onderwijsontwikkeling bij het Wageningen Data Competence Center (WDCC), is aanjager van het data science-onderwijs. “Bij studierichtingen als Geo-Information Science, Biosystems Engineering en Bioinformatics is data science al behoorlijk goed geïntegreerd”, vertelt hij. “Toen ik drie jaar geleden begon bij het WDCC, zag ik al snel dat meer domeinen van data science kunnen profiteren. De leerstoelgroepen van onder meer Human Nutrition and Health en Consumption and Healthy Lifestyles zagen dat ook; zodoende zijn we aan de slag gegaan om een onderwijsprogramma te ontwikkelen.”

Data interpreteren

De betreffende studenten kunnen nu vakken als Artificial Intelligence for Food and Health, Data Science for Food and Consumer Behaviour Research en Solving Societal Health Challenges with Data Science volgen. “Alle studenten bij WUR krijgen in onderwijs te maken met data science, maar aanzienlijk meer en toegespitst op hun studiegebied”, zegt Grus. “Daarin zit de meerwaarde. Werkgevers willen dat wetenschappers weten hoe ze data moeten verzamelen, interpreteren, programmeren en toepassingen van kunstmatige intelligentie kunnen ontwikkelen. Denk bij voedsel en gezondheid maar eens aan apps die iemands gezondheid in kaart brengen, vervolgens vertellen wat die persoon die dag moet eten en wat daarvoor moet worden gekocht in de winkel.”

Data science in Food & Health

Hiernaast wordt een nieuw masterprogramma Data science in Food & Health ontwikkeld. “De eerste fase van de accreditatie hebben we gehaald. Het ministerie van Onderwijs vindt dat we macrodoelmatig zijn, dat wil zeggen: het thema is maatschappelijk relevant, de arbeidsmarkt heeft behoefte aan mensen die hierin zijn opgeleid en er is geen vergelijkbaar onderwijsprogramma elders.” Grus hoopt dit najaar de tweede fase van de accreditatie af te ronden, zodat de eerste masterstudenten het volgende studiejaar kunnen beginnen.

Meld u aan voor de Food & Agri Carrièredag, het grootste carrière-evenement voor studenten en young professionals in de sector

Vos
Petra Vos RedacteurBeheer