Doorgaan naar artikel

WUR: inzameling drankenkartons kan beter

Bijna een derde van de drankenkartons wordt in Nederland gerecycled. In het gunstigste geval is dat op te voeren naar 52%.

Nieuws
Food
Van de ingezamelde drankenkartons van bijvoorbeeld melk, yoghurt, vla, sap, soep en saus is 31% gerecycled. - Foto: ANP premium

Van de ingezamelde drankenkartons van bijvoorbeeld melk, yoghurt, vla, sap, soep en saus is 31% gerecycled. - Foto: ANP

Bijna een derde van de drankenkartons wordt in Nederland gerecycled. Met verbeteringen is dat in het meest gunstige geval op te voeren naar 52%.

Dat stellen onderzoekers van Wageningen UR. De universiteit onderzocht in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het recyclingpercentage van drankenkartons van bijvoorbeeld melk, yoghurt, vla, sap, soep en saus. Dit percentage kwam in 2020 uit op 31%. De onderzoekers vinden dat aan de lage kant.

Drankenkartons worden verwerkt tot pulp waar nieuwe kartonnen dozen en kokers van worden gemaakt. Het lage recyclingpercentage heeft een aantal oorzaken, schrijven de onderzoekers. “Er is geen aparte recyclingdoelstelling voor drankenkartons in Nederland. Bovendien zijn de Nederlandse drankenkartons vervuild, doordat wij ten opzichte van andere landen meer yoghurt en vla in karton verpakken. Deze vervuiling maakt het materiaal minder geliefd bij verwerkers.”

Sortering en nascheiding verbeteren

WUR stelt dat de recycling kan worden verbeterd. In 2020 werd niet alle ingezamelde drankenkarton gerecycled. Dat is in 2021 wel gebeurd. Daarnaast raden de onderzoekers aan om de sortering van drankenkartons uit PMD (plastic, metaal en drankenkartons) en nascheiding-concentraat te verbeteren. “Dat kan door te werken aan schoner ingangsmateriaal en minder verlies tijdens het sorteerproces. Verder is er recent nabij Keulen een gespecialiseerd recyclingbedrijf geopend dat het drijvende bijproduct van drankenkarton-recycling (PolyAl genoemd) opwerkt tot mengplastic en aluminium – een extra eindproduct dus naast pulp.”

In dit PolyAl zitten de plastic en aluminiumlaagjes, de plastic doppen en de nekstukken. Als de PolyAl van Nederlandse drankenkartons in Keulen verwerkt gaat worden, betekent een verbetering, schrijven de onderzoekers. “In het zeer uitzonderlijke scenario dat alle verbetermaatregelen worden gecombineerd (beter sorteren, alles verwerken en het PolyAl verwerken) zou het recyclingpercentage stijgen naar ongeveer 52%. Maar dit is een hypothetisch scenario.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin