Doorgaan naar artikel

WUR onderdeel van project om eiwittransitie te versnellen

Wageningen UR gaat meewerken aan het GIANT LEAPS onderzoeksproject van Horizon.

Nieuws
Food
Foto: Canva

Foto: Canva

Wageningen UR gaat meewerken aan het GIANT LEAPS onderzoeksproject van Horizon.

Dit door de EU gefinancierde project is bedoeld om de transitie van dierlijke naar alternatieve eiwitten te versnellen. Het project zal alternatieve eiwitbronnen beoordelen en vergelijken met dierlijke eiwitten. Hieruit komt een voedingspatroon die geoptimaliseerd is voor milieu- en gezondheidseffecten. Het onderzoek gaat de volgende eiwitbronnen analyseren: plantaardige, microben- en schimmeleiwitten, eiwitten uit zee, insecteneiwitten, kweekvlees en traditionele eiwitten. Naast de gezondheids- en duurzaamheidsvoordelen wordt gekeken naar de uitdagingen voor het gebruik in humane voeding, zoals verwerking en verteerbaarheid.

Data toegankelijk maken

Het onderzoek gaat uitgebreide datasets toegankelijk maken. Aan de hand hiervan kunnen beleidsmakers gewenste dieetverandering bevorderen en kunnen bedrijven die actief zijn in de voedingsketen wetenschappelijk onderbouwde zakelijke- en investeringskeuzes maken. Consumenten kunnen ook gebruik maken van de data om duurzame en gezonde voedingskeuzes te maken.

Financiering

Bij het project zijn 34 partners uit heel Europa betrokken. Het vierjarige project wordt geleid door Dr. Paul Vos van Wageningen Food & Biobased Research. Het GIANT LEAPS-project ontvangt een financiering van € 10,3 miljoen.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin