Doorgaan naar artikel

WUR onderzoek: vleesmijders relevant in beleid eiwittransitie

Ook vegetariërs en veganisten kunnen hun eetpatroon verder verduurzamen, stellen onderzoekers van de WUR.

Nieuws
Food
Ook vegetariërs en veganisten kunnen hun eetpatroon verder verduurzamen, stellen onderzoekers van de WUR. - Foto: ShotShare premium

Ook vegetariërs en veganisten kunnen hun eetpatroon verder verduurzamen, stellen onderzoekers van de WUR. - Foto: ShotShare

Vegetariërs en veganisten moeten niet vergeten worden in beleid rondom de eiwittransitie. Ze zijn ‘beleidsrelevant’, ondanks dat zij al minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten eten. Dat stellen onderzoekers van Wageningen University & Research in een onderzoek naar consumentengroepen met betrekking tot eiwitconsumptie.

Omdat vegetariërs en veganisten in ieder geval vlees al uit hun dieet hebben gehaald, lijken zij al snel buiten beleidsdoelstellingen voor een duurzamer eetpatroon te vallen. De beleidsdoelstelling die de onderzoekers specifiek bedoelen, is de 50/50-eiwitbalans in het voedingspatroon van Nederlanders. De Nederlandse overheid heeft uitgesproken dat in 2030 50% van het dieet uit dierlijke en 50% uit plantaardige eiwitten moet bestaan.

Nog winst te behalen

De vegetariërs en veganisten halen deze eiwitbalans over het algemeen al. Toch is ook hier nog winst te behalen, aldus de onderzoekers. Vanuit duurzaamheidsoogpunt is het bijvoorbeeld niet altijd het beste om vlees te vervangen door een ander dierlijk product. Zo heeft kaas een hogere milieudruk dan kip. Om extra duurzaamheidswinst te behalen, kan worden ingezet op het vervangen van vlees door duurzame plantaardige alternatieven.

Ook kan de overheid deze groep ondersteunen en van positieve feedback voorzien. Zo kan worden bijgedragen aan de normalisering van meer plantaardige voeding en aan het gemotiveerd houden van consumenten om plantaardig te blijven eten. “Immers, gegeven de dominante vleescultuur in Nederland is het voor vegetariërs en veganisten sociaal gezien bijvoorbeeld niet altijd gemakkelijk hun voedingsstijl vol te houden”, zo stellen de onderzoekers.

Verstokte vleeseter niet vergeten

Hoewel de mogelijkheden voor het verminderen van de vleesconsumptie altijd het grootst worden geacht bij de flexitariërs, moeten ook de verstokte vleeseters niet vergeten worden. “Gezondheid en betaalbaarheid zijn gevoelige snaren die door beleid te bespelen zijn om de vleesminnende houding in een meer vleesminderende stand te krijgen”, aldus de onderzoekers.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin