Skip to content

WUR-onderzoekers halen eiwit uit tomatenblad

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben het rubisco-eiwit uit tomatenblad weten te winnen. Naar eigen zeggen zijn ze de eersten ter wereld die dat gelukt is.

Updated on:
Nieuws
Innovatie
Foto: Atelier 68 premium

Foto: Atelier 68

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben het rubisco-eiwit uit tomatenblad weten te winnen. Naar eigen zeggen zijn ze de eersten ter wereld die dat gelukt is. De methode die ze ervoor gebruikten, lijkt op de door hen ontwikkelde methode voor de isolatie van het eiwit uit andere reststromen.

Het vertrekpunt voor de pilot-studie was een methode voor het winnen van rubisco uit bietenblad. Vorig jaar liep een project af waarin diverse partijen de winning van dit eiwit onderzochten. Onder andere het bedrijf Cosun en Ruitenberg Ingredients waren hierbij betrokken. Cosun heeft als doel het eiwit uit bietenblad binnen enkele jaren op de markt te brengen.

Hoogwaardig eiwitpoeder

De WUR-onderzoekers keken of ze met de methode voor het bietenblad ook het giftige (hydroxy)tomatine uit tomatenblad konden verwijderen. Het leverde een hoogwaardig eiwitpoeder op dat vrij was van toxines. Volgens de onderzoekers is de methode mogelijk ook geschikt voor het winnen van het rubisco-eiwit uit de bladeren van voedselgewassen, zoals aardappel en cassave, die ook toxines bevatten. “Onze methode filtert de componenten die kleiner zijn dan het te isoleren eiwit – dit geldt voor veel toxines – eruit,” vertelt Marieke Bruins, senior onderzoeker eiwittechnologie bij Wageningen University & Research en projectleider. “Onze studie bewijst dat je veel duurzaamheidswinst kunt boeken door beter te benutten wat er is, of het nu gaat om reststromen of een technologie.” WUR wil de technologie samen met het bedrijfsleven verder ontwikkelen naar toepassingen op industriële schaal, bijvoorbeeld samen met glastuinbouwbedrijven of fabrikanten van zuivel- en vleesvervangers.

Rubisco is te vinden in het blad van elke groene plant en heeft, mits zuiver, een neutrale geur, smaak en kleur. Ook heeft het een goede balans van de essentiële aminozuren. Daarnaast heeft het ook gelerende eigenschappen. Het is een geschikt eiwit om te gebruiken in vlees- en zuivelvervangers, als bindmiddel bijvoorbeeld. Het is bijvoorbeeld een goede vervanger van ei in voedingsmiddelen.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin