Skip to content

WUR richt platform voor agrifood supply chain op

Voedingsmiddelenbedrijven moeten zich beter wapenen tegen tegenvallers in de bevoorrading.

Updated on:
Nieuws
Food
Foto: Van Assendelft premium

Foto: Van Assendelft

Voedingsmiddelenbedrijven moeten zich beter wapenen tegen tegenvallers in de bevoorrading met robuuste logistiek.

Dat zeggen Frans de Ruiter en Sander de Leeuw van de leerstoelgroep Operationele Research en Logistiek van Wageningen UR in het universiteitsmedium Resource. Daarom beginnen ze op 20 januari een platform voor agrifood supply chain.

Ketenproblemen opvangen

Door de coronacrisis is de wereldhandel verstoord, wat leidt tot tekort aan allerlei grondstoffen als papier en computerchips. Daarmee is robuuste logistiek opeens enorm belangrijk. Voedselbedrijven konden ketenproblemen door de coronacrisis vooralsnog goed opvangen, zegt De Leeuw, maar wel met kunst en vliegwerk. Dat leidde bijvoorbeeld tot ongelabelde doppen op frisdrank, omdat de gewenste doppen niet meer leverbaar waren. Ook kochten Europese consumenten in de lockdown ineens veel meer bier uit blik in plaats van glas, waar de logistiek op moest reageren. En door de sluiting van restaurants stortte de vraag naar slagroom in, waar de zuivelindustrie op moest reageren, en de weggevallen vraag naar frites bracht de aardappelketen in de problemen. Meer vraag ontstond ineens naar bakkerijproducten, omdat mensen thuis aan het bakken sloegen.

Logistiek is kernelement

Volgens De Ruiter dachten voor de coronapandemie niet veel bedrijven structureel na over de kwetsbaarheden van hun supply chain. “Iedereen koerste op zo laag mogelijke kosten”, licht hij toe. “Maar inmiddels is logistiek een kernelement geworden. Toen mensen toiletpapier ging hamsteren aan het begin van de coronacrisis stonden niet alleen de schappen in de supermarkten snel leeg, maar was de extra aanvoer van toiletpapier vanuit de distributiecentra ook een opgave.”

Bedrijven moeten meer gaan nadenken hoe het mis kan gaan en scenario’s maken

Die onverwachte files in de magazijnen moeten worden voorkomen. “Bedrijven moeten meer gaan nadenken hoe het mis kan gaan en scenario’s maken”, zegt De Leeuw. Hij bedoelt: hoe kun je stilstand van de productie voorkomen, welke grondstoffen en aanvoerroutes zijn daarbij cruciaal? Daarbij gaat het niet alleen om materialen, maar ook om personeel. “De beschikbaarheid van personeel bleek tijdens de coronacrisis een probleem. Kantoorpersoneel moest bijspringen in de magazijnen. Het ene moment vielen er ontslagen in de foodservice, het andere moment waren ze weer hard nodig en waren er personeelstekorten.”

De onderzoekers richten ter ondersteuning van de voedingsmiddelenbedrijven een platform waar de bedrijven en WUR uitzoeken hoe de voedselketens beter crises kunnen opvangen.

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin