WUR: wereld is te voeden met plantaardige eiwitten

22-06 | Laatste update op 27-07 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De wereldbevolking kan gevoed worden met het huidige volume plantaardige eiwitten. Dat stelt Stacy Pyett van Wageningen University & Research (WUR). Zij is daar programmamanager Proteins for Life en coördineert onderzoek naar de eiwittransitie.

WUR berekende dat er in 2018 630 miljoen ton aan eiwitten in de wereld werd geproduceerd. Daarvan was 109 miljoen ton dierlijk en 520 miljoen ton plantaardig. WUR baseerde zijn berekening op cijfers van de FAO. Pyett schat dat ongeveer de helft van de plantaardige eiwitten in veevoer wordt verwerkt. Wanneer mensen zouden omschakelen naar een puur plantaardig dieet komen die eiwitten beschikbaar voor humane consumptie. Wanneer een derde van de productie, net als nu, verloren gaat in de gehele keten, blijft er 346 miljoen ton plantaardige eiwitten over per jaar.

50 tot 60 gram eiwit per dag

Pyett zet dit volume af tegen de jaarlijkse eiwitbehoefte. Ze gaat daarbij uit van een gemiddelde eiwitinname van 50 tot 60 gram per per dag, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt. Bijna 8 miljard mensen die 60 gram eiwit per dag eten hebben jaarlijks bijna zo’n 172 miljoen ton eiwitten nodig.

Plantaardig eiwit is over het algemeen van minder goede kwaliteit dan dierlijk eiwit. Dat wil zeggen dat de verteerbaarheid minder goed is en er minder essentiële aminozuren of in een verkeerde verhouding in zitten. Daarom moeten personen die volledig plantaardig eten, meer eiwitten innemen. Deze hoeveelheid ligt voor vegetariërs en veganisten respectievelijk 20 en 30% hoger. Ook wanneer dit meegenomen wordt, zijn er genoeg plantaardige eiwitten beschikbaar. Pyett rekende ook met de Nederlandse consumptie van 79 gram eiwit per persoon per dag (32% meer dan 60 gram): dan is er op wereldschaal 227 miljoen eiwit nodig.

Kringloop-dieet

Wat betreft landgebruik is het ‘kringloop-dieet’ het meest voordelig. Wanneer landbouwhuisdieren alleen gevoed worden met gras en reststromen uit de voedingssector, is er tussen de 0,08 en 0,11 hectare landbouwgrond per persoon per dag nodig. Voor het huidige dieet is gemiddeld 0,17 hectare landbouwgrond per persoon per dag nodig. Voor het veganistische dieet is dat een oppervlak van 0,12 hectare.

Lees ook: Kwaliteit van plantaardige eiwitten: combineren punt van aandacht

Kloosterman


Beheer