Doorgaan naar artikel

Yara boekt beter resultaat door hogere kunstmestprijzen

Foto: Yara premium

Foto: Yara

De operationele winst van Yara steeg, maar is met een verlies van $ 143 miljoen (€ 123 miljoen) nog wel negatief

Kunstmestfabrikant Yara heeft het derde kwartaal 2021 afgesloten met een beter resultaat dan in 2020. Dat komt vooral door het berekenen van hogere prijzen voor kunstmest in het derde kwartaal 2021. De operationele winst van het Noorse bedrijf steeg weliswaar, maar is met een verlies van $ 143 miljoen (€ 123 miljoen) nog wel negatief. In het derde kwartaal van 2020 kwam de operationele winst nog uit op $ 340 miljoen.

Hoge gasprijzen

Yara heeft last van de gasprijzen in Europa die de pan uitrijzen. Volgens Yara steeg de operationele winst zonder bijzondere resultaten (EBITDA) met 37% en komt uit op $ 765 miljoen. CEO Svein Tore Holsether spreekt van ‘solide resultaten dankzij verbeterde marges’. Tegelijkertijd heeft Yara de productie van ammoniak in Europa met 40% verlaagd vanwege de hoge gasprijzen. In andere regio’s is geen productiebeperking doorgevoerd.

Fosfaatmijnproject

Het verlies over het derde kwartaal is inclusief een forse afboeking op Salitre, een fosfaatmijnproject in Brazilië. Yara maakte begin augustus bekend uit dat project te stappen en dat levert een verliespost op van $ 355 miljoen. Daarnaast noteert Yara een verlies vanwege wisselkoersen van $ 148 miljoen.

De winst per aandeel is wel gestegen. De basiswinst per aandeel komt in het derde kwartaal uit op $ 1,33 per aandeel, dat was een jaar eerder $ 0,88 per aandeel.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin