Doorgaan naar artikel

Yara en Lantmännen samen in ‘fossielvrije’ meststoffen

Kunstmestfabriek van Yara in Sluiskil. - Foto: ANP premium

Kunstmestfabriek van Yara in Sluiskil. - Foto: ANP

Kunstmestbedrijf Yara en landbouwcoöperatie Lantmännen zijn een commerciële samenwerking aangegaan om fossielvrije meststoffen op de markt te brengen.

Kunstmestbedrijf Yara en landbouwcoöperatie Lantmännen zijn een commerciële samenwerking aangegaan om fossielvrije meststoffen op de markt te brengen. De meststoffen worden geproduceerd met in Europa geproduceerde hernieuwbare energie. De ‘groene meststoffen’ worden door Lantmännen op de markt gebracht in Zweden.

Volgens de bedrijven hebben de meststoffen een 80 tot 90% lagere CO2-voetafdruk dan reguliere meststoffen die met fossiele brandstoffen zoals aardgas worden gemaakt. Yara is bezig met meerdere ‘groene ammoniakprojecten’, die nodig zijn voor de productie van groene meststoffen in Noorwegen, Nederland en Australië.

Samenwerking cruciaal

“Onze samenwerking met Lantmännen om groene meststoffen op de markt te brengen, is cruciaal voor het koolstofarm maken van de voedselwaardeketen. We moeten het voedselsysteem transformeren om de Overeenkomst van Parijs na te komen, en dit vereist samenwerking in de hele voedselketen in plaats van in aparte units te werken. De samenwerking tussen Yara en Lantmännen is een concreet voorbeeld van hoe dit kan”, zegt Svein Tore Holsether, CEO van Yara.

De CEO van Lantmännen stelt dat met de samenwerking kan worden voldaan aan een toegenomen marktvraag naar duurzame producten. ‘Door de meststoffen te combineren met fossielvrije brandstoffen, transport en precisielandbouw, kan Lantmännen een fossielvrije waardeketen tot stand brengen – van veld tot vork’, zo stellen de bedrijven.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin