Doorgaan naar artikel

Yara produceert weer kunstmest in Sluiskil

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Kunstmestproducent Yara heeft een deel van zijn productie in Sluiskil in Zeeuws-Vlaanderen weer opgestart.

In september liet het bedrijf nog weten dat het fabrieken moest stilleggen vanwege de hoge gasprijzen. In de tussentijd is er onderhoud gepleegd. “We hebben een aantal fabrieken weer opgestart en de kunstmestprijzen zijn ook gestegen”, zei topman Svein Tore Holsether van het Noorse Yara tegen persbureau Reuters. Holsether maakt zich zorgen over de gevolgen van de stijgende prijzen van kunstmest. “Dat betekent in de eerste plaats duurdere producten voor boeren en later duurder voedsel voor consumenten.”

Sluiting vanwege gasprijzen

Gas wordt gebruikt om ammoniak te maken en dat is weer een belangrijk ingrediënt voor kunstmest. Vanwege de hoge gasprijzen in Europa werd ammoniak uit andere delen van de wereld geïmporteerd. Andere fabrieken van Yara blijven nog gesloten. In september besloot Yara tot sluiting vanwege de gasprijzen die in een jaar tijd drie keer over de kop waren gegaan. Yara is de één na grootste ammoniakproducent ter wereld en heeft in Europa een productiecapaciteit van 4,9 miljoen ton per jaar. In september zei het bedrijf dat de productie met ongeveer 2 miljoen ton zou worden verlaagd.

Verlies Yara

De productiekrimp kost Yara veel geld. In het derde kwartaal van dit jaar leed het bedrijf een verlies van $ 143 miljoen (€ 123 miljoen). In het derde kwartaal van 2020 werd nog een winst geboekt van $ 340 miljoen (€ 292 miljoen). Het verlies over het derde kwartaal van dit jaar is echter wel inclusief een forse afboeking op Salitre, een fosfaatmijnproject in Brazilië. Yara maakte in augustus bekend uit dat project te stappen en dat levert een verliespost op van $ 355 miljoen. Daarnaast noteerde Yara een verlies vanwege wisselkoersen van $ 148 miljoen.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin