Yara profiteert van hoge prijs van kunstmest

20-10 | |
Productie van kunstmest in de fabriek van Yara in het Franse Le Havre. - Foto: ANP
Productie van kunstmest in de fabriek van Yara in het Franse Le Havre. - Foto: ANP

Yara heeft in het derde kwartaal volop geprofiteerd van de hoge prijs van kunstmest, maar ook voor andere producten zoals ammoniak. Omzet en winst namen toe.

Ondanks een volumedaling heeft de Noorse kunstmestfabrikant Yara het bedrijfsresultaat (EBITDA) over het derde kwartaal 2022 met ruim 30% zien stijgen naar ruim € 1 miljard. De omzet steeg ten opzichte van het derde kwartaal in 2021 met 38% naar bijna € 6,4 miljard. Yara stelt voor extra dividend uit te keren en overweegt de inkoop van eigen aandelen.

Hoge prijs van kunstmest

Yara heeft in het derde kwartaal volop geprofiteerd van de hoge prijs voor kunstmest, maar ook voor andere producten zoals ammoniak. Doordat het bedrijf daar meer geld voor ontving dan in andere jaren, wist het de winst op te voeren terwijl veel fabrieken minder hard draaien.

Yara draaide de productie in veel Europese fabrieken omlaag. Het bedrijf voerde als reden daarvoor de hoge energieprijzen aan die hoge productie niet meer interessant maakten. Dat gebeurde onder meer in de fabriek in het Zeeuwse Sluiskil. Yara zag de gemiddelde prijs voor Europees gas in een jaar tijd verdrievoudigen. De gaskosten in Europa lagen in het derde kwartaal op ruim € 1 miljard. In het derde kwartaal van 2021 was dit nog € 430 miljoen.

Doordat Yara wereldwijd fabrieken heeft, probeert het zijn wereldwijde klanten te blijven bedienen, aldus het bedrijf. “Maar we kunnen niet produceren op plekken waar we verlies maken.” De productieverlagingen betekenen op jaarbasis 1,7 miljoen ton minder ammoniak en 0,9 miljoen ton minder kunstmest.

Zorgen over aanbod kunstmest

Ondanks de goede resultaten geeft Yara aan zich grote zorgen te maken over het aanbod van voldoende voedsel en kunstmest in Europa en wereldwijd. Zo bevinden de kunstmestvoorraden in Europa zich op een historisch laag niveau en is er een risico op tekorten en prijspieken in de winter, vooral als de beschikbaarheid van aardgas verslechtert. Topman Svein Tore Hosether herhaalt de oproep om de afhankelijkheid van Rusland snel te verminderen.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Willem Veldman


Beheer