Doorgaan naar artikel

Yara stopt met import kali uit Wit-Rusland

Foto: Henk Riswick premium

Foto: Henk Riswick

Kunstmestproducent Yara stopt met de import van kali uit Wit-Rusland (Belarus).

Uiterlijk 1 april 2022 moet de kali-aankoop in Wit-Rusland zijn beëindigd. Volgens Yara is de aankoop van kali in lijn met de sancties die zijn opgelegd aan Wit-Rusland, maar moet het bedrijf ermee stoppen omdat ‘andere schakels in de keten stoppen met essentiële diensten die nodig zijn om te kunnen exporteren’.

Yara is naar schatting goed voor 10 tot 15% van de export van Belaruskali, het staatsbedrijf dat de grondstof voor kalimeststoffen produceert. Yara werkt voor de export samen met Belarusian Potash Company (BPC). De kali die Yara inkoopt in Wit-Rusland wordt vooral gebruikt in samengestelde meststoffen zoals NPK kunstmest en blends voor markten in Europa en Zuid-Amerika.

Kali belangrijk product

Kali is een belangrijke minerale meststof die niet te vervangen is. De productie van kali-erts is sterk geconcentreerd in enkele landen. Canada, Rusland en Wit-Rusland zijn goed voor 70% van de wereldwijde productie en 80% van de wereldwijde kali-export.

In een toelichting geeft Yara aan dat het enerzijds te maken heeft met oppositiegroepen die willen dat het bedrijf stopt in Wit-Rusland om druk op de regering te zetten. Aan de andere kant krijgt het bedrijf juist verzoeken van onder meer vakbonden om juist wel actief te blijven in Wit-Rusland en de invloed aan te wenden om de situatie van de werknemers te verbeteren. Yara werkt sinds 1996 samen met BPC.

Belaruskali

Het 100% staatsbedrijf Belaruskali is een van de grootste werknemers in Wit-Rusland en een van de belangrijkste bronnen van buitenlandse valuta voor het land. Het bedrijf is een van de grootste kaliproducenten wereldwijd en goed voor ongeveer een vijfde van de wereldwijde kali-export. Dat volume kan niet op korte termijn worden gecompenseerd door andere leveranciers. Nieuwe mijnen ontsluiten vergt grote investeringen en het duurt bovendien jaren voor ze kunnen produceren, geeft Yara aan.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin