Doorgaan naar artikel

Yara wil ‘groene ammoniak’ produceren

Kunstmestfabriek Yara in Sluiskil. Foto: ANP

Kunstmestfabriek Yara in Sluiskil. Foto: ANP

Kunstmestfabrikant Yara wil ‘groene ammoniak’ gaan produceren. Hierbij wordt fossiele waterstof vervangen door hernieuwbare waterstof.

Dat doet het bedrijf in samenwerking met Ørsted, een offshore windparkontwikkelaar. Voor de productie van hernieuwbare waterstof wordt een elektrolyser ontwikkeld. Deze installatie krijgt stroom van de offshore windenergie van Ørsted. Voor de kust van Zeeland, vlak bij Sluiskil, staat Ørsted op het punt een groot windpark in gebruik te nemen.

Uitstoot van CO2 beperkt

Met de hernieuwbare waterstof kan ‘groene ammoniak’ gemaakt worden. Met de hernieuwbare waterstof kan ongeveer 75.000 ton groene ammoniak worden geproduceerd. Dat is zo’n 10% van de capaciteit van de grootste ammoniakfabriek van Yara in Sluiskil. Met de hernieuwbare waterstof wordt de uitstoot van CO2 beperkt. Nu wordt waterstof gemaakt op basis van aardgas, waarmee CO2 wordt uitgestoten.

Publieke cofinanciering

Yara en Ørsted moeten voordat het zover is nog een aantal hindernissen nemen. Omdat de productiekosten van duurzame waterstof nog ‘aanzienlijk hoger zijn dan fossiele waterstof’, zijn de bedrijven op zoek naar publieke cofinanciering voor de bouw van de elektrolyser. Onder voorbehoud van voldoende cofinanciering en een goede business case, wordt eind 2021/begin 2022 een definitieve beslissing genomen voor de bouw van de nieuwe fabriek.

Een helder en concreet waterstofprogramma

“Groene ammoniak is de meest veelbelovende waterstofdrager voor verschillende energietoepassingen, zoals koolstofarme scheepsbrandstof en een duurzame voedselproductie. De samenwerking met Ørsted in dit project betekent een belangrijke stap voorwaarts om Yara in staat te stellen haar strategische ambities op deze gebieden waar te maken”, aldus Terje Knutsen, EVP en Head Farming Solutions in Yara.

De bedrijven roepen de Nederlandse regering op met een helder en concreet waterstofprogramma te komen. Als de overheid met het ‘aangekondigde waterstofinstrument’ komt en de juiste regelgeving eind 2021 gereed is, verwachten Yara en Ørsted dat het project in 2024/2025 operationeel kan zijn.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin