Yili grootste aandeelhouder Ausnutria

01-11-2021 | |
Een ijsfabriek van Yili in Beijing. Foto: ANP
Een ijsfabriek van Yili in Beijing. Foto: ANP

China’s grootste zuivelonderneming Yili is binnenkort de grootste aandeelhouder in Ausnutria.

Dat heeft het zuivelbedrijf bekendgemaakt. Hiermee worden eerdere geruchten over een mogelijke overname bevestigd en krijgt de onderneming stevig voet aan de grond in de Nederlandse zuivel. Door overname van aandelen en uitgifte van nieuwe aandelen krijgt het moederbedrijf van Yili, de Jingang Trade Holding, uiteindelijk 34,33% van de aandelen Ausnutria in handen. Met de overname is een bedrag van rond de € 694 miljoen gemoeid.

Grote overnames in de Chinese zuivelsector

Het gaat om een van de grootste overnames in de Chinese zuivelsector in afgelopen jaren. Beide bedrijven denken elkaar goed te kunnen aanvullen wat betreft toeleveringsketens, verkoopkanalen, productportfolio en onderzoek.

Ausnutria is in 2003 opgericht en verkoopt babyvoeding op basis van koe- en geitenmelk in China, Noord-Amerika, het Midden-Oosten en delen van Europa. Vooral met babyvoeding op basis van geitenmelk weet de onderneming te scoren. Yili geeft aan dat Ausnutria in de afgelopen drie jaar een marktaandeel van meer dan 60% had wat betreft geïmporteerde babyvoeding op basis van geitenmelk in China.

Ausnutria Netherlands

In Nederland maakt Ausnutria Netherlands onderdeel uit van de Ausnutria-groep. Naast een hoofdkantoor in Zwolle beschikt Ausnutria Netherlands over vijf productielocaties in Ommen, Kampen, Leeuwarden en Heerenveen (2). Ook nam de onderneming in 2015 een belang van 50% in melkleverancier en handelsbedrijf Farmel. Eerder fuseerde Holland Geiten Melk, een dochterbedrijf van Ausnutria Netherlands, al met Sanimèl, een samenwerkingsverband van Farmel met een aantal geitenhouders. Het gaat om het huidige Ausnutria-onderdeel Holland Goat Milk, waarbij ruim 80 geitenhouderijen zijn aangesloten. Yili opende in 2014 een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum op Wageningen Campus.

Kwartaalcijfers Yili

Yili heeft ook cijfers over het derde kwartaal van 2021 gepubliceerd. Deze laten een flinke verbetering zien ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet nam met 8,6% toe naar € 3,9 miljard. De winst steeg met 14,6% naar €354,1 miljoen. Wat betreft de eerste drie kwartalen dit jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar nam de omzet met 15,2% toe naar €11,5 miljard. De winst steeg met 31,9% naar €1,1 miljard.

Willem Veldman


Beheer