Skip to content

Yili investeert € 39 miljoen in productie lactoferrine

China’s grootste zuivelbedrijf Yili investeert € 39 miljoen in de productie van lactoferrine door zijn Nieuw-Zeelandse dochteronderneming Westland Milk.

Yili, China's grootste zuivelbedrijf, nam de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Westland Milk in 2019 over. - Foto: ANP premium

Yili, China's grootste zuivelbedrijf, nam de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Westland Milk in 2019 over. - Foto: ANP

China’s grootste zuivelbedrijf Yili investeert € 39 miljoen in de productie van lactoferrine door zijn Nieuw-Zeelandse dochteronderneming Westland Milk.

Het gaat om een uitbreiding van de bestaande locatie in Hokitika. Met de investering wordt de productie meer dan verdrievoudigd. Eerder investeerde Yili al ruim € 22 miljoen in een verdubbeling van de boterproductie in Hokitika. Volgens Westland-directeur Zhiqiang Li toont de laatste investering aan dat de zuivelonderneming een leidende rol wil spelen in de productie van hoogwaardige bioactieve zuivelingrediënten.

Westland Milk produceert jaarlijks zo’n 20 ton lactoferrine. Het gaat hier om de gevriesdroogde variant. Na de investering moet het ook mogelijk zijn gesproeidroogde lactoferrine te produceren. De bouwwerkzaamheden starten naar verwachting in de eerste helft van 2024 en nemen 16 maanden in beslag. Yili nam de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Westland Milk in 2019 over.

Winning lactoferrine ingewikkeld

De vraag naar het eiwit, met potentieel gezondheidsbevorderende eigenschappen, is snel toegenomen. Prijzen schommelden eind maart zo rond de € 1.000 per kilo. De waarde van lactoferrine is al vele jaren bekend, maar de winning is een ingewikkeld proces. Zo is een volle melkwagen (RMO) met 30 ton goed voor slechts 2 kilo van dit bijzondere goedje.

De overgebleven melk kan vervolgens nog worden verwerkt tot andere zuivelproducten, al bestaan er wel eisen ten aanzien van de nog te produceren eindproducten. Zo mag volgens het Warenwetbesluit melk zonder lactoferrine in Nederland niet worden verkocht als consumptiemelk.

Ook zuivelcoöperatie FrieslandCampina breidde recent de productiecapaciteit van lactoferrine uit. In Veghel groeide de productiecapaciteit van 10 naar 70 ton.

Lees ook: Lactoferrine, het roze goud?

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin