Doorgaan naar artikel

Ÿnsect wil grote insectenkwekerij in VS bouwen

De Franse insectenkweker Ÿnsect wil een grote insectenkwekerij in de Verenigde Staten bouwen.

Foto: Ÿnsect premium

Foto: Ÿnsect

De Franse insectenkweker Ÿnsect wil een grote insectenkwekerij in de Verenigde Staten (VS) bouwen.

Het bedrijf, dat ook actief is in Nederland via het overgenomen Protifarm, wil tevens onderzoeken welke mogelijkheden er zijn in samenwerking met Ardent Mills, een groot graan- en meelbedrijf. Daarnaast heeft het ook een ontwikkelingsovereenkomst getekend met een bedrijf in Mexico om daar activiteiten op te zetten. ‘Aangezien Ÿnsect de komende jaren al meer dan de capaciteit van de vestiging in Amiens (volgens Ÿnsect ’s werelds grootste insectenkwekerij die momenteel gebouwd wordt, red.) heeft verkocht, is het aannemen van nieuwe projecten van cruciaal belang om aan de groeiende vraag van zijn klanten te voldoen’, aldus het bedrijf. In 2030 wil de insectenkweker tien tot vijftien kwekerijen wereldwijd hebben.

Ÿnsect wil productiecapaciteit uitbreiden in VS

Eerder dit jaar werd Ÿnsect al actief in de VS in de insectenkweek met de overname van een meelwormenkwekerij. Het bedrijf wil nu zijn productiecapaciteit uitbreiden. Daarbij zoekt het naar ‘mogelijke synergiën’ met Ardent Mills. “Deze verkenning markeert het begin van potentiële samenwerkingen tussen twee belangrijke spelers binnen de wereldwijde voedingsindustrie”, aldus Antoine Hibert, CEO en mede-oprichter van Ynsect. De twee bedrijven onderzoeken of ze samen voedsel- en ingrediënten kunnen ontwikkelen op basis van insecten.

200.000 ton aan insectenproducten per jaar

De bouw van de nieuwe kwekerij in de VS moet eind volgend jaar starten. Hetzelfde geldt voor een nieuwe locatie in Mexico. De bouw van iedere locatie kost minimaal € 100 miljoen en de output zal uiteindelijk 200.000 ton aan insectenproducten per jaar zijn, zo vertelde de CEO aan persbureau Reuters.

Het bedrijf wil zijn activiteiten uitbreiden over alle continenten om ‘lokale relaties met tarweketens aan te gaan’. Zo kunnen op een efficiënte manier agrarische (rest)stromen gebruikt worden voor de kweek van de insecten.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin