Yoghurtfabriek Danone wordt plantaardig

17-11 | |
Alpro is een dochterbedrijf van Danone. - Foto: Misset
Alpro is een dochterbedrijf van Danone. - Foto: Misset

Danone gaat een yoghurtfabriek in het Franse Villecomtal-sur-l’Arros ombouwen voor de productie van plantaardige dranken op basis van haver of rijst voor dochtermerk Alpro.

Danone gaat een yoghurtfabriek in het Franse Villecomtal-sur-l’Arros ombouwen voor de productie van plantaardige dranken op basis van haver of rijst voor dochtermerk Alpro. Dat leidt tot ongerustheid bij de aan de fabriek leverende melkveehouders die woensdag 17 november verhaal kwamen halen bij de directie.

De boeren zeggen jaarlijks 87 miljoen liter melk te leveren aan de vestiging in Villecomtal. “Dat is contractueel vastgelegd, we zullen ons verzetten tegen het verminderen van die volumes”, reageert een woordvoerder van de producentenorganisatie in de regio. “De beslissing van Danone kan zware gevolgen hebben voor ons, vooral voor de jonge boeren.”

Meer plantaardige dranken

De plannen maken deel uit van een investeringsronde van € 67 miljoen in vier Franse fabrieken van Danone. In drie vestigingen wordt de productie van verse yoghurt en toetjes verder opgevoerd. Het merendeel van het geld – € 43 miljoen – gaat naar Villecomtal, de enige van de vier vestigingen die moet omschakelen van zuivel op plantaardig. Dat maakt doel uit van de strategie om de productie van houdbare plantaardige dranken in Frankrijk zelf de komende drie jaar met een kwart op te voeren. Danone heeft de melkveehouders toegezegd om samen met hen ‘naar de best mogelijke oplossing te zoeken’.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteurBeheer