Zeer forse prijsstijging van KAS

Foto: Canva
Foto: Canva

KAS wordt begin februari bijna € 3 per 100 kilo duurder. De verwachte prijsstijging bleef lang uit, maar komt er nu in één keer.

De kunstmestmarkt wordt begin deze maand behoorlijk op z’n kop gezet. Tenminste voor KAS nutramon. Groothandel Triferto verhoogt de notering deze week met bijna € 3 tot € 24,30 per 100 kilp. Voor het eerst in tijden ligt de KAS-prijs weer hoger dan een jaar eerder (€ 22,90 per 100 kilo).

De recente prijsstijging is ongekend, maar komt ook weer niet helemaal uit de lucht vallen. De energieprijzen – gas en olie – die het fundament onder de KAS-prijs vormen, gaan al maandenlang omhoog. Ook is ureum in diezelfde periode duurder geworden en verder uit de pas gaan lopen met KAS. De reden: goede mondiale graan- en sojaprijzen waardoor de stikstofvraag sterk is toegenomen en de voorraden bij de industrie slonken. Lange tijd waren die ontwikkelingen niet of nauwelijks terug te zien in de kunstmestprijzen. Tot begin februari dus.

Rekening mee gehouden

Waar een prijsstijging normaal gesproken over meerdere maanden wordt uitgesmeerd, is dat nu in één keer gebeurd. De markt is zo als het ware ‘gereset’ op een veel hogere KAS-prijs. Handelaren hadden er enigszins rekening mee gehouden, maar zijn toch nog verrast door de mate ervan; € 2,90 per 100 kilo. KAS kan bovendien nog iets verder in prijs doorstijgen. Een notering van € 25 is zeker niet ondenkbaar en het prijsniveau van begin 2019 komt in beeld.

Andere meststoffen

Voor de andere meststoffen geldt dat er aanmerkelijk minder reuring op de markt is. Kali blijft steken op een prijsniveau van € 28,20 per 100 kilo. Dat is nog altijd aanmerkelijk minder dan vorig jaar betaald werd. Toen ging het om € 32,70 per 100 kilo.

De vraag naar kali neemt mondiaal gezien wel licht toe, maar vooralsnog is de markt netjes in evenwicht. De mondiale fosfaatmarkt dan. Daar stijgen de prijzen doordat de Verenigde Staten vanwege nieuwe importheffingen veel product kopen. Dit lijkt de kleine Nederlandse markt nauwelijks te raken. Tripel superfosfaat noteert voor de zesde maand op rij ongewijzigd: € 36,70 per 100 kilo.

Prognose: KAS duurder.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.