Zeer vaste aardappelmarkt met hogere prijzen

09-05 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De fysieke aardappelmarkt blijft positief gestemd.

Aardappeltelers zitten redelijk vast op de aardappelen. Het aanbod is wat beperkt. De telers met vrije aardappelen zijn al zeer vasthoudend geweest en wachten nu ook af in een markt met stijgende prijzen. PotatoNL noteert deze week wederom op een hoger niveau. Voor fritesgeschikte aardappelen (cat. 1) wordt op € 22,50 tot € 26 genoteerd (+ € 1,25). De bandbreedte is groot, omdat medio vorige week zaken voor de onderkant van de notering zijn gedaan en lager. Maar de prijzen zijn in een paar dagen tijd hard opgelopen, waardoor de bovenkant van de PotatoNL-notering momenteel een betere weergave van de markt is. Het gros van de aardappelen gaat voor € 24 en hoger weg.

Aardappelprijzen op hoogste niveau

De Belgische Belgapom-notering voor Fontane-aardappelen schoot vrijdag 6 mei met € 3 omhoog naar € 25 per 100 kilo. Daarmee liggen de aardappelprijzen op het hoogste niveau sinds juni 2019. De hoge prijzen van € 25 tot € 30 per 100 kilo waren toen het gevolg van een tegenvallende oogst door de droogte in 2018. De laatste twee weken is de fritesnotering ineens hard gestegen. In twee stappen staat de prijs nu op € 25 per 100 kilo. Het is opvallend dat de Belgische aardappelhandel en -verwerking aangeeft dat de stemming stabiel is, wat betekent dat de markt in evenwicht is – terwijl prijzen in korte tijd zo hard stijgen. De vraag vanuit met name de Belgische industrie is groot; de fabrieken draaien op volle toeren.

Niet alleen in België werden vorige week flinke stappen omhoog gezet. Ook het Duitse Reka verhoogde de noteringen voor de verschillende fritesgeschikte aardappelen met € 3 per 100 kilo. Zo kwam de notering voor Fontanes op € 25. Voor Challengers was dat € 24,50 en Innovators en Agria’s noteerden op € 26 per 100 kilo.

Prognose: stabiel tot hogere aardappelprijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer