Doorgaan naar artikel

Zeewier in vegaburger goed voor het milieu

Met 35% zeewier in een vegetarische burger kan het milieueffect met tot 60% worden verlaagd ten opzichte van reguliere vegaburgers met soja en tarwe. - Foto: Canva premium

Met 35% zeewier in een vegetarische burger kan het milieueffect met tot 60% worden verlaagd ten opzichte van reguliere vegaburgers met soja en tarwe. - Foto: Canva

Het gebruik van zeewier in vegetarische burgers of als zoutvervanger kan een positief effect hebben op de milieu-impact van een dieet.

Dat blijkt uit een onderzoek door Wageningen University & Research, Blonk Consultants en North Sea Farmers. Het consortium onderzocht de totale milieu-impact van de teelt van de bruine zeewiersoort Royal Kombu, ook wel suikerwier genoemd. Het is de meest geteelde soort in Europa en groeit oorspronkelijk in de Noordzee. Naast de teelt keken de onderzoekers ook naar het gebruik van het zeewier in vegetarische hamburgers en als zoutvervanger.

Zeewier in vegetarische burger

Met de huidige teeltmethode heeft het zeewier al een positief effect op de milieu-impact van de onderzochte voedingsproducten. Met 35% zeewier in een vegetarische burger kan het milieueffect met tot 60% worden verlaagd ten opzichte van reguliere vegaburgers met soja en tarwe. Wanneer 10% van het zout wordt vervangen door zeewier, scheelt dat 79 tot 94% in milieu-impact. Toekomstige teeltmethode, waarin de opbrengsten hoger liggen en de keten efficiënter is ingericht, dringen de milieu-impact nog meer terug.

Transport zeewier heeft meeste milieu-impact

De grootste bijdrage aan de milieu-impact van zeewier komt van het transport van het zeewier per boot. Dit zorgt voor 74 tot 80% van de impact. Onderzoek naar verschillende manieren van installatie van de zeewierkwekerijen kan leiden tot een vermindering van de milieu-impact.

Een factor waar wel rekening mee gehouden moet worden is dat een burger met zeewier maximaal één keer per zeven à acht dagen gegeten mag worden vanwege een hoog jodiumgehalte. Beter inzicht in de jodiumconcentraties in zeewier per groei- en oogsttijd en per productielocatie kan de voedselveiligheidsrisico’s verkleinen, stellen de onderzoekers.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin