Doorgaan naar artikel

Zeewier in voer heeft (nog) geen effect op methaan

Zeewierteelt voor de kust van Texel.- Foto: ANP

Zeewierteelt voor de kust van Texel.- Foto: ANP

Zeewier als supplement in voeding van melkkoeien in de praktijk geeft nog geen vermindering van de enterische methaanproductie.

Op laboratoriumschaal was een vermindering van 5 tot 10% vastgesteld, maar deze resultaten konden in de praktijk niet worden herhaald. Dat meldt project Zeewier, bestaande uit de organisaties BlueO2, LTO Noord, Wageningen Livestock Research, CONO kaasmakers, Hortimare, De Heus Voeders en Greenport Noord-Holland Noord.

Drie soorten zeewier

Na literatuuronderzoek onderzocht Wageningen Livestock Research de chemische samenstelling van elf zeewieren en testen deze op hun capaciteit om de methaanvorming in runderen te verlagen. Deze resultaten waren aanleiding om over te gaan tot een praktijkexperiment, uitgevoerd bij 64 koeien op Dairy Campus in Leeuwarden. Gedurende tien weken zijn drie soorten zeewieren gebruikt: Chondrus crispus, Saccharina latissima en 50/50 Fucus serratus + Saccharina latissima. Het zeewier werd in kleine doseringen aan het voer toegevoegd.

Artikel gaat verder onder de video

Dosering mogelijk te laag

Uit het onderzoek blijkt dat de voeropname van de zeewierbehandelingen gelijk was aan de voeropname van de controlegroep zonder zeewier. Daarnaast is gebleken dat één zeewierbehandeling leidde tot een significant hogere melkproductie (in aantal kilogrammen). Dit hangt sterk samen met een significant hoger lactosegehalte (in gram per dag) in deze melk.

Waar op laboratoriumniveau 5 tot 10% methaanreductie werd gehaald, had geen van de zeewierbehandelingen effect op de enterische methaanuitstoot uit de pens via de bek en de neus van de koe. Mogelijk is de dosering te laag geweest om een merkbaar effect te meten.

Exacte cijfers en resultaten uit het onderzoek volgen halverwege dit jaar in een wetenschappelijke publicatie. Het vervolgonderzoek richt zich op dosering en verwerkingsmethoden.

Lees ook: ‘Zeewier voeren wordt normale praktijk op melkveebedrijf’

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin