Doorgaan naar artikel

‘Zeewier voeren wordt normale praktijk op melkveebedrijf’

Geüpdatet op:
Zuivel
Interview
Jack Holden is manager duurzaamheid van Fonterra Australia. Hij voorziet dat voeren van zeewier aan melkkoeien de nieuwe standaard wordt. Foto: Fonterra

Jack Holden is manager duurzaamheid van Fonterra Australia. Hij voorziet dat voeren van zeewier aan melkkoeien de nieuwe standaard wordt. Foto: Fonterra

Fonterra start in Australië een proef met het voeren van gedroogd zeewier aan melkkoeien om de methaanuitstoot terug te dringen. Als dat uitwerkt zoals verwacht, volgt grootschalige uitrol.

Het Asparagopsis-zeewier komt van nature voor in de oceanen bij Australië en Nieuw-Zeeland. Australisch onderzoek heeft aangetoond dat het de uitstoot van methaan tot meer dan 80% kan terugdringen. Het zeewier wordt daarvoor in gedroogde vorm toegevoegd aan het voer bij melkveehouderijen op Tasmanië. “De methaanuitstoot van koeien vormt het grootste deel van onze ecologische voetafdruk. Het terugdringen ervan is al meer dan tien jaar één van de grootste uitdagingen van de zuivelsector”, stelt Jack Holden, manager duurzaamheid van zuivelgigant Fonterra in Australië.

Uit de eerste testen blijkt dat dit zeewier als supplement de methaanuitstoot flink kan beperken

“Het helpen van boeren om duurzame melk te leveren is een prioriteit voor Fonterra. We hebben een actieve afdeling onderzoek en ontwikkeling die al jaren investeert in het vinden van oplossingen.”

Waarom is gekozen voor een proef met Asparagopsis?

“De meeste uitstoot van melkveehouderijen is afkomstig van de methaan die koeien produceren als ze hun voer verteren. Uit de eerste testen blijkt dat dit zeewier als supplement die uitstoot flink kan beperken. We zijn daarom zeer benieuwd om erachter te komen of dit resultaat kan worden behaald in een grootschalige proef met commerciële melkveehouderijen.”

Wat zijn de voordelen van het terugdringen van de uitstoot van methaan voor Fonterra?

“Klanten vragen ons in toenemende mate naar onze ecologische voetafdruk. Deze proef helpt ons in onze contacten met klanten hierover. We willen daarom een rol spelen in het vinden van oplossingen. En het is in het belang van de bredere samenleving. Er is een wereldwijde klimaatdiscussie gaande en wij doen daar aan mee. We hopen dat we het gebruik van Asparagopsis commercieel aantrekkelijk en veilig kunnen maken. En dat we het flink kunnen opschalen.”

Hoe ziet de proef eruit?

“De proef begint met één boerderij. Als we het groene licht krijgen bij de resultaten, dan zullen we snel overschakelen naar meer melkveehouderijen. Anders gaan we eerst de problemen of onzekerheden oplossen. We zitten niet aan een strak tijdschema vast. We willen binnen een paar weken starten en moeten eerst zorgen dat er voldoende zeewier beschikbaar is.”

Wat gebeurt er als de proef succesvol is?

“We denken dat we ook de melkproductie met het zeewier kunnen verhogen. Als het gebruik ervan winst oplevert voor melkveehouders, op een veilige manier de uitstoot van methaan terugdringt en makkelijk aan het voer kan worden toegevoegd, dan gaat dit werken en krijgt het een brede acceptatie. Het zal in dat geval deel worden van de normale praktijk op melkveehouderijen.”

Snel delen

Image
René Groeneveld

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin