Zeldzaam grote prijsstijging bij graan

Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De graanprijzen in Nederland laten over de afgelopen week zeldzaam grote prijsstijgingen zien.

Zo stijgt EU-voertarwe op de graanbeurs Rotterdam met € 22,50 naar € 254 per ton. Daarmee ligt de prijs op het hoogste niveau in ruim acht jaar. Eind 2012 werden nog iets hogere prijzen genoteerd. Op 13 november 2012 werd toen de piek bereikt op € 264 per ton.

Speculaties op termijnmarkten

Oorzaak van de prijsstijging zijn speculaties op de termijnmarkten die gebaseerd zijn op relatief koud weer op het noordelijk halfrond en droogte in Brazilië. Dat neemt niet weg dat prijsstijgingen van meer dan € 20 per ton wel heel uitzonderlijk zijn. En in de gevallen waarin dit optreedt, zie je dat alleen bij de overgang van een krap aanbod van de oude naar een overvloedig aanbod van de nieuwe oogst.

De tarweprijs heeft na de piek afgelopen maandag weer een klein stapje teruggezet. Maar de grote prijsstijging in de afgelopen week doet ook daar de prijzen in de fysieke handel stevig stijgen.

Tarweprijs

De noteringscommissie in Groningen signaleert weinig interesse bij de afnemers om graan te kopen. Maar ook op de Groninger Graanbeurs maken de noteringen fikse sprongen. Tarwe noteert € 18 hoger op € 240 per ton. Daarmee stijgt de tarweprijs tot boven de piekniveaus in 2007, 2008 en 2011. Met sprongen zoals deze week is de tarweprijs zelfs hard op weg richting het topje van eind 2012. Toen werden in de tweede helft van november en de eerste helft van december prijzen genoteerd van net boven de € 260 per ton.

De beursvereniging in Middenmeer verhoogde de tarwenotering ook. Daar kwam € 16 boven op de prijs van vorige week, waarmee de notering steeg naar € 238 per ton. Ook deze beurs noteerde eind 2012 telersprijzen van net boven de € 260 per ton.

Eerste notering voor nieuwe oogst

Middenmeer heeft woensdag 28 april ook de eerste notering voor de nieuwe oogst bekendgemaakt. Tarwe die uit oogst 2021 gaat komen, noteert in de kop van Noord-Holland € 200 per ton. Een jaar geleden werd op 18 maart met een eerste notering van de nieuwe oogst begonnen. De eerste telersprijs van oogst 2020 werd vastgesteld op € 154 per ton. Daarna steeg de prijs naar € 170 per ton aan het begin van de oogst.

Gerstprijzen

Ook de gerstprijzen worden door het internationale geweld op de graanmarkt mee omhoog getrokken, zij het dat de prijsstijgingen voor dit product wat kleiner zijn. Vergeleken met vorige week komt er € 12 bij de prijs op, waarmee Groningen € 222 per ton noteert en Middenmeer € 218 per ton.

Prognose: stijgende prijzen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Ramaker
John Ramaker Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.