Doorgaan naar artikel

Zelfverzekerde Adema doorstaat vuurdoop met glans

Piet Adema, de nieuwe minister van landbouw. Foto: ANP premium

Piet Adema, de nieuwe minister van landbouw. Foto: ANP

Minister Piet Adema is net een paar dagen minister. De eerste indruk is die van een zelfverzekerde bewindspersoon, die zich niet laat wegblazen.

Piet Adema heeft wel een mooi moment uitgekozen om minister te worden. Hij was amper een dag in functie of Johan Remkes bood hem het langverwachte stikstofrapport aan. “Een cadeautje”, vond Adema. De benoeming van Adema bleef lang geheim. De naam ging rond in een kleine kring, maar die kring hield de kaken ferm op elkaar. Zelfs toen duidelijk was dat de beoogde kandidaat ‘ja’ had gezegd, werd noch binnen de ChristenUnie, noch binnen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een hint gegeven in welke richting moest worden gezocht.

‘De aangewezen persoon’

Adema kreeg begin vorige week formeel de vraag voorgelegd of hij het ministerschap op zich wilde nemen. Het was een ‘indringende vraag’ geweest van Gert-Jan Segers, zo meldden zowel de minister als de partijleider. Adema besloot donderdag, nu ruim een week geleden, ja te zeggen op die vraag.

Segers zei maandag dat Adema voor hem ‘de aangewezen persoon’ was ‘om samen met de boeren deze belangrijke uitdaging aan te gaan’. Dat klonk alsof de Fries al eerder voor de functie was gevraagd (en toen nee had gezegd). Dat vermoeden wordt in kringen van de ChristenUnie ferm tegengesproken.

Wat voor type zoeken we, aan welke eisen moet de minister voldoen?

Er was wel een andere kandidaat die minister had kunnen worden – als hij had aangegeven dat hij het ministerschap zou ambiëren. Maar Kamerlid Pieter Grinwis liet die kans voorbij gaan. “Ik prakkezeer er niet over”, zei Grinwis, nog voordat hij de informerende vraag kreeg of hij geen minister zou willen worden.

Gert-Jan Segers voerde een aantal verkennende gesprekken, met tal van betrokken personen. Vragen die aan de orde kwamen: Wat voor type zoeken we, aan welke eisen moet de minister voldoen? Maar ook: hoe zorgen we ervoor dat de landbouwminister binnen het kabinet de positie heeft die hij verdient – dat niet andere ministers meeschrijven aan de brieven waarvoor hij verantwoordelijk is.

Meteen gezag hebben

Segers sprak over die laatste vraag verschillende keren met premier Mark Rutte, meldden verschillende bronnen bij de ChristenUnie. Segers wil dat de nieuwe landbouwminister al bij zijn aantreden gezag heeft en niet onder curatele staat bij andere bewindslieden. Bovendien, zo was de gedachte, de nieuwe minister moet zich niet het kaas van het brood laten eten door Christianne van der Wal. Segers maakte afspraken met Rutte, al moet in de praktijk blijken wat die afspraken waard zijn.

Zelfverzekerd

Donderdag had Adema zijn vuurdoop in de Tweede Kamer. Het was geen debat waarin hij zich inhoudelijk kon uitleven, wat hij achteraf wel leek te betreuren. Hij moest een groot aantal technische moties uit de Tweede Kamer beoordelen over de derogatie en het gewasbeschermingsmiddelenbeleid. Het leek hem betrekkelijk eenvoudig af te gaan, zonder verstrikt te raken in de teksten die hem door zijn ambtenaren waren aangereikt.

Adema liet zich niet imponeren door de Kamer. Voor een beginnende minister toonde hij zich opvallend zelfverzekerd.

Beheer
WP Admin