Zetmeel zakt licht met tarwe mee

05-07 | |
Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

Het krappe aanbod bij stoomschillen gaat deze maand nijpend worden. De prijs van tarwezetmeel daalt licht, maar er is veel onzekerheid over het verdere prijsverloop.

Voor de tweede week op rij zijn het de tarwezetmelen waar beweging in zit. Zo verlaagt Bonda de prijs van zijn BasiQ met € 0,15 per kilo en ook de Crespo-producten van Looop dalen in prijs. Crespovit Extract zakt van € 4,45 naar € 4,25 per procent droge stof. AR Coproducten verlaagt voor de tweede week op rij de prijs van Kröner met € 0,10. Die komt daarmee op € 4,25 per procent droge stof.

Daling graanprijs

De prijsverlaging is een gevolg van de daling van de graanprijs. Toen de grondstofprijzen stegen, ging ook de prijs van tarwezetmeel omhoog. Nu er ruimte is om te dalen, houden bijproductenhandelaren de druk er bij hun leveranciers op om daarin mee te gaan.

Krap aanbod tarwezetmeel

Niet iedereen verlaagt de noteringen verder. Zo veranderen de prijzen van Duynie deze week niet. Ook ForFarmers maakt een pas op de plaats. Nadat ze als eerste aftrapten met een verlaging, is de houding nu wat meer afwachtend.

Dat heeft ook met het aanbod van tarwezetmeel te maken. Dat is nog altijd aan de krappe kant. Zo liggen sommige fabrieken stil voor onderhoud en dat verlaagt het aanbod. Evengoed verwachten marktpartijen wel dat er nog wel prijsverlagingen volgen. Bijproducten moeten in blijven rekenen, als ze te duur worden zal het aandeel in de rantsoenen dalen, met prijsverlaging als gevolg.

Dynamische markt

De markt is echter zeer dynamisch. Na de recente prijsdaling stijgt de tarweprijs nu weer. Leveranciers verwachten dat de prijsdaling bij tarwe volgende week opnieuw een stapje kan maken nu de nieuwe oogst voor de deur staat. Maar die verwachting wordt in voorzichtige woorden verpakt, want het kan ook zomaar anders lopen. Hoe reageren de Russen op het NAVO-besluit dat Zweden en Finland mogen toetreden en wat gebeurt er met de gas- en olieprijzen als de Russen na het jaarlijkse onderhoud de gaslevering aan Duitsland niet meer hervatten, zoals de Duitsers vrezen? Het verloop van bijproductenmarkt is bijna niet te voorspellen nu politieke kwesties de grondstofprijzen meer dan ooit beïnvloeden.

Krapte bij stoomschillen door onderhoud

Van die andere zetmeelbron, de aardappelstoomschillen, lijkt prijsverlaging nog niet in het verschiet te zitten. Dat komt met name door het krappe aanbod. Deze maand schakelen aardappelverwerkers over van de oude op de nieuwe oogst. Dat wordt voorafgegaan door gepland onderhoud in de fabrieken. Hoe dat wordt uitgevoerd verschilt. De ene fabriek draait op lager pitje door terwijl een ander wekenlang geheel dicht gaat.

Zorgelijk is dat het leveranciers niet gelukt is strategische voorraden aan te leggen. Ze hebben werkvoorraden, maar ook niet meer dan dat. De vraag naar stoomschillen kon tot nu toe nog ingevuld worden met het aanbod dat er is. Maar als dat terugloopt zullen noodgedwongen ook de kortingspercentages oplopen.

Eiwitmarkt is minder hectisch

De handel in tarwegistconcentraten is veel constanter dan de andere producten. Vraag en aanbod zijn goed in evenwicht. De prijzen zijn daardoor ook al een aantal weken stabiel. Er zijn bij deze fabrieken ook geen geplande stops meer, waardoor het rustige karakter naar verwachting zal blijven.

Prognose: stabiel tot licht dalend

Meer prijsinformatie over bijproducten vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer