Zeugen niet aan te slepen en toch daalt de prijs

08-01-2020 | |
Foto: Theo Galama -
Foto: Theo Galama

Nu de vleesverwerkende industrie weer opstart na de feestdagen, neemt de vraag zeugenvlees toe.

Slachterijen kunnen zeugen daarom goed gebruiken. Handelaren merken duidelijk dat slachterijen er belang bij hebben. Sterker; volgens sommigen wordt er bijna ruzie om gemaakt. En dat is komt omdat het aanbod beperkt is. Door de goedlopende biggenmarkt doen vermeerderaars zoveel mogelijk zeugen weer bij de beer. Dat drukt de uitstoot van slachtdieren. Daar komt bij dat er ook vermeerderaars gestopt zijn, waardoor het aanbod in totaliteit afneemt.

Tijdelijke vijvertje leeggevist

Deze week zijn er echter ruim voldoende. Dat komt omdat het aanbod groter is doordat rond de feestdagen niet of nauwelijks zeugen geslacht zijn. Dit tijdelijke vijvertje is volgens varkenshandelaren echter ook snel weer leeggevist bij de huidige vraag in de markt.

Zeugenprijs stap terug

En daar waar bij een dergelijke verhouding tussen vraag en aanbod een stijging van de prijs aannemelijk is, doet de zeugenprijs deze week juist een stap terug. Dat komt doordat de varkensprijs ook omlaag gaat. Hoewel het verschillende markten zijn, is de zeugenmarkt prijsmatig wel sterk gekoppeld aan de varkensprijs. De Duitse Vereinigungspreis voor slachtzeugen daalt daarom deze week van € 1,56 naar € 1,49. Gezien de marktsituatie zet de producentenkoepel VEZG met daling van € 0,07 per kilo wel € 0,02 hoger in dan slachterijen willen. Die hadden gerekend op een -€ 0,09, zoals ook de varkensprijs doet. Daarom maken zowel Tönnies als Westfleisch hun zeugennotering pas op donderdag bekend. Gezien de vraag in de markt zullen zij naar verwachting geen hauspreis durven inzetten, maar ook de -€ 0,07 volgen.

Vion en Pali

Vion en Pali houden hun noteringen deze week gelijk op respectievelijk € 1,75 (€ 1,61 exclusief btw) en € 1,45 per kilo. Zij verwerken de Duitse prijsdaling volgende week in hun noteringen.

Prognose: licht dalend.

Meer prijsinformatie over zeugen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer