Zeugenprijs onderuit door malaise varkenshouderij

29-09-2021 | |
De vrieshuizen zijn tot de nok gevuld en het personeel ontbreekt om de productie op volle toeren vol te houden. - Foto: ANP
De vrieshuizen zijn tot de nok gevuld en het personeel ontbreekt om de productie op volle toeren vol te houden. - Foto: ANP

De Nederlandse noteringen volgen de forse prijsverlagingen van grootmacht Duitsland.

De slachtzeugenprijs kreeg afgelopen week weer een flinke tik. De Duitse slachterijen Tönnies en Westfleisch maakten al vroeg bekend dat ze hun noteringen met 7 cent verlagen. Bij een prijs van slechts € 0,67 per kilo is dat een vermindering van ruim 10 procent. Het publicatiemoment is bewust gekozen: producentenkoepel VEZG kan niet anders dan zijn Vereinigungspreis ook omlaag bijstellen. Die notering zakt van € 0,77 naar € 0,70 per kilo geslacht gewicht.

Vion boekt 4 cent af

De Nederlandse noteringen volgen de verlaging van grootmacht Duitsland. Vion verlaagt doorgaans een week later, maar boekt nu ook al 4 cent af door zijn zeugennotering op € 0,96 te zetten. Tijs Haarle komt per geslachte kilo ook 7 cent lager uit op € 0,97. De notering voor levend gewicht daalt van € 0,66 naar € 0,61 per kilo. En Pali Group verlaagt 3 cent en komt daarmee op € 0,65 per kilo.

De zeugenprijs was een paar weken stabiel nadat de prijs tussen week 32 en 35 van € 0,85 naar € 0,67 buitelde. De gigantische prijsdruk is het gevolg van de algehele malaise in de varkenshouderij. Door de lage opbrengsten leggen vleesvarkenshouders gematigd op waardoor de druk doorschuift naar de biggenmarkt. Vermeerderaars selecteren daardoor extra zeugen uit om hun biggenaanbod te remmen.

Ook zijn er bedrijven die deze tijd met tegenvallende opbrengsten aangrijpen om hun complete zeugenstapel te vervangen door één met hogere gezondheidsstatus. De grote Duitse slachterijen verzuchten dat ze de aanboddruk van slachtzeugen niet aan kunnen. Op hun websites staan waarschuwingen dat boeren de dieren tijdig moeten aanmelden omdat er anders geen plek is.

Volle vrieshuizen en personeelstekorten

De vrieshuizen zijn tot de nok gevuld en het personeel ontbreekt om de productie op volle toeren vol te houden. Duitse slachterijen draaien daardoor naar schatting op 70 tot 80% van hun capaciteit. Met name op de snijafdelingen is er tekort aan handen. De spaarzame capaciteit die er is, zetten slachterijen dan daar in waar het rendement het hoogst is; en dan krijgt de verwerking van vleesvarkens voorrang boven die van zeugen.

In ons land liep de zeugenverwerking een paar weken geleden achterstand op doordat de slacht bij Westfort anderhalf tot twee weken stil lag vanwege het verplaatsen van de productie van Oudewater naar de nieuwe fabriek in IJsselsteijn. Daardoor moest voor zo’n 3.000 zeugen een plek in Duitsland gevonden worden of schoof de slacht door. Inmiddels is de zeugenslacht opgestart, maar de productie nog in opbouw. Hoewel capaciteitsverlies voorzien was, is dat niet op te lossen omdat inhuur van extra arbeid niet mogelijk is door personeelsgebrek.

Forse prijsverlaging

De stroeve afzet, hoge voorraden en extra aanbod resulteren in opnieuw een forse prijsverlaging. Volgens Duitse slachterijen is deze nodig om de concurrentie met invoer van goedkope delen uit het buitenland aan te kunnen, maar ook om het waardeverlies van de grote voorraad te beperken.

De verwachting is dat met de forse prijscorrectie nu de bakens zover verzet zijn dat de noteringen daar weer even mee vooruit kunnen. De zeugenslachters zijn zich er namelijk terdege van bewust dat zij een belangrijke sleutel in handen hebben voor marktherstel in de hele varkenskolom. Als het aantal zeugen niet vermindert, blijven de biggen in dezelfde aantallen komen en daalt ook het aanbod van vleesvarkens niet.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over zeugen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer