Zeugenprijs piekt voor kerst

29-11-2019 | |
Foto: Koos Groenewold -
Foto: Koos Groenewold

De zeugennoteringen stijgen deze week nog harder dan de vleesvarkensprijs. Zowel in Nederland als Duitsland maakt de markt een sprong door krap aanbod.

De zeugennotering van Vion stijgt met tien cent naar € 1,78 per kilo geslacht gewicht (€ 1,63 ex btw). De notering van Tijs in Haarle stijgt bij de levende kilo’s € 0,06 en bij de geslacht € 0,08 naar respectievelijk € 1,22 en € 1,84 per kilo. Op de toonaangevende Duitse markt plust de zeugenprijs € 0,08, waar de vleesvarkens er een stuiver bijkrijgen.

Gewoon aanbod en hoge vraag

Reden voor de stijging is dat het aanbod van slachtzeugen maar heel gewoontjes is en de vraag groot. Worstfabrieken draaien volop, dus er is veel zeugenvlees nodig. Het aanbod is laag omdat vermeerderaars zoveel mogelijk zeugen aandekken vanwege de goede biggenprijs en de verwachting dat deze nog verder gaat stijgen.

Duitse markt

Opvallend is dat de Nederlandse noteringen nauwelijks achterlopen op de toonaangevende Duitse markt. In 3 weken tijd verhoogden de Duitse slachterijen hun zeugennoteringen met 18 cent van € 1,33 naar € 1,51 per kilo. Nederlandse zeugenslachter Vion verhoogde in die periode 17 cent; van € 1,61 naar € 1,78 per kilo. Dit laatste is wel inclusief btw, waar de Duitse prijzen exclusief btw noteren.

Verwachting

De verwachting is dat dit ook het niveau is waarmee de zeugennoteringen het jaar uit gaan. Over een week of 2 is de aanloop naar kerst voorbij. En kort daarop valt de verwerkende industrie door de kerstvakantie grotendeels stil. Verdere prijsstijging wordt daardoor dit jaar niet meer verwacht.

Prognose: stabilisatie

Meer prijsinformatie over zeugen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer