Zeugenprijs profiteert van opleving varkensmarkt

24-02-2022 | |
Slachtzeugen gaan op transport naar de slachterij. - Foto: Studio Kastermans
Slachtzeugen gaan op transport naar de slachterij. - Foto: Studio Kastermans

In het kielzog van de varkensprijs gaat ook de slachtzeugenprijs omhoog.

Voor de tweede opvolgende week boekt de Duitse producentenkoepel VEZG € 0,05 per kilo geslacht gewicht bij. Dat brengt de Vereinigungs Sauenpreis op € 0,70 per kilo geslacht gewicht.

En waar vorige week alle andere noteringen bleven staan, krijgt VEZG deze week de slachterijen wel mee. Net als bij de varkens trekken slachterijen het gat in de noteringen in een keer dicht. Dat ging niet van harte. Tönnies had aanvankelijk geen prijs gepubliceerd, maar communiceerde via zijn website dat deze ‘op aanvraag’ verkrijgbaar was. Navraag leert dat op aanvraag € 0,60 per kilo geboden wordt. Net als de notering die collega-slachterij Westfleisch publiceert. Dat is 10 cent meer dan vorige week. Een prijsstijging van maar liefst 20%.

Ook in Nederland hogere noteringen

Nu de Duitse slachterijen bewegen, geeft dat ook bij de Nederlandse noteringen ruimte om te stijgen. Zo boekt Vion deze week € 0,05 per kilo bij. Dat brengt de notering op € 0,85 (€ 0,78 ex. btw) per kilo geslacht gewicht. Pali Group stijgt van € 0,50 naar € 0,56 per kilo en Tijs Haarle noteert levend 7 cent (€ 0,60) en geslacht € 0,10 (€ 0,95) per kilo hoger.

Aanbod niet overdreven groot

Het aanbod in Duitsland neemt volgens slachterijen af. Handelaren in Nederland betitelen het aanbod ook als niet overdreven groot. En dat terwijl de vraag wel goed is. Een week of drie geleden kampten slachterijen nog met personeelstekort en was het niet mogelijk extra zeugen te leveren, maar nu worden de dieren vlot opgenomen.

De opleving van de prijs wordt door menig marktpartij als broodnodig betiteld. De zeugennotering staat laag ten opzichte van de varkensprijs en bovendien is zeugenvlees voor worstmakers uitwisselbaar met de mindere kwaliteit rundvlees. De prijs daarvan is de laatste tijd enorm gestegen, dus dat kan geen rem meer vormen.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijsinformatie over zeugen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer