Zeugenprijs stijgt weer

21-11-2019 | |
Foto: Bert Jansen - Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De prijs van slachtzeugen lift mee op de stijgende vleesvarkensnoteringen.

De worstfabrieken zijn echter volop in productie; het is de tijd van het jaar dat zowel de grove als de fijne worstwaren volop van de band rollen. Het aanbod van slachtzeugen is echter al maanden beperkt. Door de hoge biggenprijzen houden vermeerderaars zoveel mogelijk zeugen in productie.

Ondanks het beperkte aanbod wilden verwerkers een tijd lang niet meer betalen voor zeugenvlees. Nu de varkensprijs stijgt, komt er ook ruimte om de zeugenprijs bij te stellen. In twee weken tijd stegen de Duitse zeugenprijzen een dubbeltje. De Vereinigungspreis voor zeugen komt daarmee op € 1,53 per kilo. Slachterijen Tönnies en Westfleisch houden € 1,43 per kilo aan als basisprijs voor uitbetaling van zeugen.

Afhankelijkheid varkensprijs

Door de prijsopleving in Duitsland, gaan ook in ons land de zeugennoteringen omhoog. Vion plust 5 cent en komt op respectievelijk € 1,68 (€ 1,54 excl btw) per kilo.

Het aanbod wordt pas in de loop van volgend jaar groter. De ontwikkeling van de zeugenprijs blijft echter afhankelijk van de hoogte van de varkensprijs. Als deze stijgt, gaan de zeugennoteringen mee. Vlakt de prijslijn bij de varkens af, is het stijgen van de zeugenprijs ook gebeurd.

Prognose: stijgende prijs.

Meer prijsinformatie over zeugen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer