Zeugenprijs zakt met Duitse varkensnotering mee

05-05-2022 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Na 5 weken van stabiele prijzen zakt de zeugenprijs deze week weer. Niet zozeer doordat de marktomstandigheden zijn veranderd, het is vooral de val van de Duitse varkensprijs die de zeugennoteringen mee omlaag sleept.

Het zeugenaanbod is groot. Maar dat is het volgens handelaren al drie weken. Een duidelijk aanwijsbare oorzaak is er niet. Er zijn niet overdreven veel stoppers, het is gewoon toestroom uit normale bedrijfsvoering.

En het aanbod is geen reden te zijn voor de prijsval, want zeugen worden vlot opgenomen. Het zeugenvlees is uitwisselbaar met dat van worstkoeien, en die zijn en blijven duur.

Duitse slachterijen verlagen noteringen

Ook de zeugennoteringen waren ten opzichte van de varkensnoteringen hoog. Maar daar gaat dus nu wat af. De Duitse producentenkoepel VEZG en toonaangevende Duitse zeugenslachters verlagen hun noteringen met dezelfde € 0,15 als ze ook bij de varkensprijs in mindering brengen. Dat brengt de Vereinigungs Sauenpreis op € 1,15 per kilo en die van Tönnies en Westfleisch op € 1,05 per kilo geslacht gewicht.

Ook Nederlandse prijzen omlaag

De Nederlandse prijzen zakken ook. Varkenshandel Tijs in Haarle verlaagt zijn prijs per kilo levend gewicht van € 1,12 naar € 1,00 en die van geslacht gewicht van € 1,65 naar € 1,40 per kilo. Vion verlaagt in twee stappen: de notering zakt deze week van € 1,59 naar € 1,53 per kilo geslacht gewicht. Naar verwachting zal daar volgende week een verdere daling op volgen.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over zeugen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer