Zeugenslachters worstelen met prijs

Foto: Ton Kastermans
Foto: Ton Kastermans

De zeugenslachters hebben deze week erg veel moeite om de prijs vast te stellen. Na veel geharrewar tussen plus 3 cent en onveranderd houden ze de prijs voorlopig toch onveranderd.

Woensdag 2 juni nam de Duitse producentenorganisatie VEZG het initiatief. Zij verhoogde als eerste haar notering met 3 cent naar € 1,13 per kilo. Daarna was er enige verwarring in de markt, want men ging er in eerste instantie vanuit dat de prijzen onveranderd zouden blijven.

Onder de slachterijen was het wachten op elkaar. Wie zou de eerste stap zetten met een prijs. Uiteindelijk besloot Tönnies vrijdagochtend 4 juni ook tot een verhoging van 3 cent naar € 1,03 per kilo. Een paar uur later kwam het vleesconcern hierop terug en houdt de prijs toch onveranderd op € 1,00 per kilo.

Prijs op aanvraag

Het Duitse Westfleisch heeft de prijs alleen op aanvraag. De situatie in de markt is onduidelijk, aldus de slachterij. Het besluit over de notering wordt opgeschort naar maandag 7 juni. In Nederland stelde Vion de zeugennotering woensdag 2 juni vast op hetzelfde niveau als in de voorgaande week; € 1,39 per kilo inclusief btw.

De VEZG verhoogde ook haar Vereinigungspreis voor vleesvarkens deze week. Maar daarin gingen de grote slachterijen direct al niet in mee. Tönnies en Vion GmbH houden vast aan € 1,54, terwijl de Vereinigungspreis naar € 1,57 per kilo is verhoogd.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Ramaker
John Ramaker Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.