Zicht op grote oogsten weegt steeds zwaarder

10-08-2020 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De graanprijzen komen meer en meer onder invloed van opwaarts bijgestelde oogstprognoses in de grote productiegebieden buiten Europa. Tarweprijzen stonden al onder druk, ook de maismarkt krijgt er nu mee te maken.

De tarweprijs is op de termijnmarkt in Parijs de vorige week langzaamaan gezakt naar € 178,00 voor het septembercontract. De prijzen voor mais handhaafden zich eenvoudiger, de week sloot af met een prijs die 1 euro hoger lag dan de vrijdag ervoor.

Chicago vertoonde een ander beeld. Hier staat de tarweprijs flink onder druk. Het eerst aflopende contract september 2020 verloor in een week bijna 7% aan waarde. De week begon op maandag 10 augustus eveneens met prijsdruk. Mais hield zich wat beter staande, maar zakte niettemin bijna 3%.

Tegenvallende productie

De invloed van tegenvallende tarweproductie in de EU, vooral in Frankrijk, en in het Verenigd Koninkrijk, wordt meer en meer gecompenseerd doordat de situatie verbetert in onder meer delen van Rusland, in Oekraïne en in Australië. Rusland heeft betere hectare-opbrengsten en in Australië blijven de weersomstandigheden gunstig voor de tarwe. Bureau Agritel meldt dat bovendien de Canadese productie van durumtarwe als zachte tarwe opwaarts is bijgesteld. In de fysieke markt is de tarweprijs nu gezakt.

De maisprijs handhaaft zich wat beter, maar zal straks ongetwijfeld druk oplopen doordat oogsten beginnen. En er is weliswaar goede vraag naar mais, met name vanuit China, er staat aan de andere kant ook erg veel aan te komen. De Verenigde Staten stevenen op een grote oogst af, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ook Oekraïne haalt zeer veel binnen, ondanks een erg droge periode in de afgelopen weken haalt het land een recordoogst mais.

Nieuw rapport USDA

Met spanning wordt weer uitgekeken naar het maandelijkse ‘Wasde’-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA over de situatie rond vraag en aanbod op de agrarische wereldmarkten. Marktanalisten voorzien wat mais betreft dat de oogstprognose ten opzichte van vorige maand met 7% wordt opgetrokken. Daarmee komt de oogst uit op een toename ten opzichte van de vorige met 30%.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer