Ziekenhuizen in New York kiezen voor vegan als standaard

22-11-2022 | |
Een diabetespatiënt krijgt een maaltijd in een ziekenhuis. In New York gaan drie ziekenhuizen over op volledig plantaardige maaltijden. - Foto: Canva
Een diabetespatiënt krijgt een maaltijd in een ziekenhuis. In New York gaan drie ziekenhuizen over op volledig plantaardige maaltijden. - Foto: Canva

De stad New York neemt stappen om inwoners bekend te maken met plantaardig. Zo maken ziekenhuizen de plantaardige optie de standaard. Ook op scholen is er aandacht voor plantaardig eten.

Drie ziekenhuizen in New York bieden sinds oktober standaard een plantaardig diner aan. Sinds maart zijn de lunches in elf ziekenhuizen in de Amerikaanse stad al plantaardig. De patiënten van de zorginstellingen krijgen de plantaardige maaltijden voorgeschoteld, tenzij ze vragen naar niet-plantaardige opties. Het is een initiatief van de stad New York en de New York City Health + Hospitals.

Het plan is om dit najaar in alle ziekenhuizen plantaardige dineropties als standaard te hebben. Tegen het einde van het jaar moeten er ook plantaardige supplementen en sondevoeding zijn. Elk jaar serveert de ziekenhuisorganisatie zo’n 3 miljoen maaltijden voor lunch en diner. Ongeveer de helft van alle opgenomen patiënten komt in aanmerking voor plantaardige gerechten. 60% van hen koos voor het standaardlunchprogramma op basis van plantaardig voedsel sinds de lancering.

Vegan diner in strijd tegen chronische ziekten

De vegan lunch- en dineropties in de ziekenhuizen is niet het enige waar de stad New York zich mee bezighoudt op het gebied van plantaardig eten. “Als het gaat om het voorkomen van aan voeding gerelateerde chronische ziekten, wordt steeds meer erkend dat het niet ons DNA is – het is ons avondeten”, aldus burgemeester Eric Adams. “Sinds januari hebben we Plant-Powered Fridays geïntroduceerd op scholen. We hebben ook verse producten geïntroduceerd in het enige gemeentelijke noodvoedselsysteem van het land.  Bovendien hebben we Plant-Based Lifestyle Medicine Clinics uitgebreid naar openbare ziekenhuizen in alle vijf stadsdelen.”

Over de plantaardige lunch- en dineropties zegt de burgemeester: “Dit programma, waarmee we op een andere manier naar voeding kijken, verandert nu al levens. Het stelt patiënten in staat om controle over hun eigen gezondheid te nemen en New York City verder te versterken als leider in preventieve geneeskunde.”

In New York krijgen kinderen van ‘public schools’ gratis maaltijden in de kantines. De vrijdag heeft de stad omgedoopt tot ‘Plant-Powered Fridays’. Op die dag staat een plantaardig gerecht centraal op het menu. Niet-plantaardige opties worden op de vrijdagen ook nog steeds aangeboden, evenals melk bij iedere maaltijd, maar het plantaardige gerecht krijgt extra aandacht.

Veranderen van leefstijl

De Plant-Based Lifestyle Medicine Clinics moeten inwoners van New York helpen bij het veranderen van hun leefstijl. Het is specifiek bedoeld voor patiënten met een chronische ziekte. Doelgroep zijn ook de inwoners van kleur in New York, waarop chronische ziektes als diabetes type 2 ‘een onevenredige impact hebben’.

Het programma moet hen handvatten geven om veranderingen in hun eetpatroon door te voeren, waarbij plantaardig eten een van de onderdelen is. “Samen zullen we stoppen met het voeden van de gezondheidszorgcrisis. We zullen ervoor zorgen dat alle New Yorkers toegang hebben tot de gezonde levensstijl die ze verdienen”, aldus de burgemeester.

Kloosterman
Meer over


Beheer