Ziekterisico’s na dumpen gewasresten op weiland

05-02-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Archiefbeeld van gewasruiming. - Foto: Gerard Boonenkamp.
Archiefbeeld van gewasruiming. - Foto: Gerard Boonenkamp.

Bij de aanpak van illegaal gestorte Belgische gewasresten van onder meer tomaat op Nederlandse weilanden is niet gekeken naar ziekterisico’s.

Twee melkveehouders in Friesland hebben in 2018 tegen betaling van € 15 per ton afval afgenomen van Nederlandse tussenhandelaren. Dat vertelde de milieudienst Fumo 31 januari in de Leeuwarder Courant.

De gewasresten uit Belgische tomaten-, paprika- en komkommerkassen zijn gedeeltelijk opgeruimd, maar zonder bewust te zijn van eventuele ziekterisico’s, blijkt uit navraag. Zo is inspectiedienst NVWA niet betrokken geweest bij het opruimen, erkent Fumo.

Fytosanitaire overtredingen en risico‘s

De overtreding van de melkveehouders betrof het aannemen van restafval, vanwege de draadjes en klemmetjes die niet uit de gewasresten waren verwijderd. De milieudienst kijkt niet naar eventuele fytosanitaire overtredingen of risico’s, laat de dienst desgevraagd weten. “Dat is niet onze expertise.”

Niet alle gewasresten zijn nu opgeruimd. “De bult op één van de bedrijven is afgevoerd onder begeleiding van de politie, maar een deel was al ondergewerkt op percelen en daar groeide alweer gewas op”, is de verklaring. Voor verwerking van de gewasresten zijn telers normaal circa € 70 tot € 100 per ton kwijt, waardoor alle partijen duizenden euro’s verdienden aan het afvoeren op weilanden of voor het gebruik van strooisel onder de koeien.

Hygiëneprotocollen

De Friese milieudienst kwam bij de melkveehouders vanwege een asbestsanering en medewerkers stuitten op het restafval in de gewasresten. De risico’s voor verspreiding van plantenziekte zijn daarbij niet afgewogen. Niet duidelijk is bijvoorbeeld of containers lekdicht waren bij het afvoeren. Dat is wel voorgeschreven in Nederlandse hygiëneprotocollen voor in ieder geval tomaat. In deze teelt zijn de laatste jaren sterke virussen in opkomst zoals ToBRFV en TocV, waardoor het afvoeren en vernietigen van gewasresten zeer hygiënisch moet verlopen. Dat geldt in ook voor komkommerresten.

Strenge regels voor verwerking gewasresten

Een woordvoerder van het recyclingbedrijf Van Vliet uit het Zuid-Hollandse Wateringen laat weten dat wettelijke regels voor het afvoeren van gewasresten niet helemaal duidelijk zijn. Als telers een opdracht geven voor verwerking dan gelden strenge regels voor verwerking. Zo zijn de gewasresten van de ToBRFV-besmette bedrijven afgelopen najaar verbrand in plaats van gecomposteerd.

TuinbouwAlert, het Nederlandse platform voor voedselveiligheid en fytosanitaire zaken van teelt en handel, kon nog niet reageren.

Verheul
Jeroen Verheul Redacteur


Beheer