Zittingen tuchtgerecht COKZ uitgesteld

08-02 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Stichting Controle Orgaan voor Kwaliteits Zaken (COKZ) heeft vorig jaar twee zittingen van het tuchtgerecht niet kunnen laten plaatsvinden wegens coronamaatregelen.

Een van de zaken die nog voor het tuchtgerecht moet komen, is het stempelen van een verkeerde tht-datum op eieren met het Beter Leven-keurmerk door een eierhandel in Barneveld.

46 pluimveezaken behandeld in 2020

Normaal komt het tuchtgerecht vier keer per jaar bij elkaar. In maart en juni 2020 waren nog zittingen van het tuchtgerecht voor pluimvee, maar geplande zittingen voor september/oktober en december moesten worden uitgesteld. Vooralsnog naar februari, maar ook dan is het wellicht niet mogelijk een fysieke zitting te houden. Tot nu toe is niet overwogen een zitting via internet te organiseren. “Maar er komt een moment dat dit wel nodig zal zijn als fysieke zittingen niet mogelijk zijn”, aldus de secretaris van het tuchtgerecht.

In 2020 heeft het tuchtgerecht 46 pluimveezaken behandeld, waarvan zestien mondeling en dertig schriftelijk (via een voorzittersbeschikking). Acht zaken moeten nog mondeling behandeld worden; inmiddels is besloten drie van deze zaken (tegen pluimveehouders) schriftelijk af te handelen.

Niet geseponeerd

Het aantal zaken is in 2020 wat lager dan de voorgaande jaren (52 in 2017, 81 in 2018 en 56 in 2019) onder meer doordat er van 12 februari tot en met 29 april vogelgriep was, waardoor er zeer beperkt controles zijn uitgevoerd om besmettingen te voorkomen.

Uitstel van zittingen van het tuchtgerecht leidt er niet toe dat zaken worden geseponeerd. “Alle zaken die bij het tuchtgerecht zijn aangebracht (aanhangig gemaakt) worden behandeld”, aldus de secretaris.

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.