Zo houden we de boeren buiten de Kamer

Foto: ANP
Foto: ANP

Jan Cees Vogelaar komt bij de eerste tien op de lijst van de nieuwe partij JA21. Hij hoopt met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer te komen.

Dat zou mooi zijn, want met Jan Cees weten we dat de boerenbelangen luid en duidelijk zullen klinken in de Kamer. En daar zitten we op te wachten. “Hij heeft geen schijn van kans”, zegt Hanna stellig. “Als hij de kiesdeler wil halen, moet hij alle boerenstemmen krijgen plus nog een flink aantal. Ik voorspel je dat dit niet gaat gebeuren. JA21 is een splinterpartij, die blij mag zijn als ze een paar Kamerzetels krijgen. Nee, sinds Forum voor Democratie ontplofte en Vogelaar terecht afscheid nam, is zijn politieke loopbaan naar de knoppen.”

Geen strijder voor de boeren

Ik ben bang dat Hanna gelijk heeft. Voor de boeren zijn splinterpartijen als Forum en JA21 van weinig belang. Het CDA heeft met Jaco Geurts wel een man, die weet hoe de landbouw in elkaar zit. Maar hij heeft ook natuur in zijn portefeuille. Dus moet hij voortdurend schipperen tussen de verschillende belangen. Daarom is hij wel woordvoerder landbouw, maar geen strijder voor de boeren.

Tegenpartijen van de landbouw

De VVD moet zonder Helma Lodders verder. Die gaf nog wel eens het gevoel dat ze er stond voor het boerenbelang. Dat heb ik bij Mark Harbers, de tweede landbouwwoordvoerder, nog niet kunnen ontdekken. Opvallend is dat de tegenpartijen van de landbouw, D66 en GroenLinks, hun woordvoerders Tjeerd de Groot en Laura Bromet hoog op de lijst hebben gezet. Dat betekent dat ze nog actiever worden om de boeren dwars te zitten.

Te veel boerenbelangenbehartigers op te veel lijsten

Ziedaar het slagveld. Wat zou het fijn zijn als er mensen in de Kamer kwamen, die weten wat een boer voelt. Dat redden we niet met kleine partijtjes als Forum en JA21. Ook niet met nieuwkomer BoerBurgerbeweging of de ChristenUnie met Carola Schouten. Te veel boerenbelangenbehartigers op te veel lijsten. Dus komt er geen boerenkandidaat in de Tweede Kamer.

Nog nooit was de behoefte zo groot om het boerengeluid in de Tweede Kamer te laten klinken. Nog nooit zijn we zelf zo druk doende geweest om onze eigen mensen erbuiten te houden.

Vergaderboer Columnist

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.