Doorgaan naar artikel

Zo ontstaan de wilde acties in boerenappgroepen

Foto: Roel Dijkstra

Foto: Roel Dijkstra

Één appje in de actiegroep en een paar uur later staan er tientallen trekkers bij een distributiecentrum. Zo gaat het eraan toe in de groepsapps van boeren die acties plannen.

Inmiddels zijn er tientallen, misschien wel honderd groepsapps op Whatsapp, Telegram en op Facebook waar boeren met elkaar afspreken om te verzamelen voor een trekkeractie. In de groepen zitten tussen de honderdvijftig en duizend boeren uit een bepaalde regio. De deelnemers delen nieuwsberichten, grappige foto‘s, video’s van trekkeracties en opteren locaties voor trekkeracties. In de ene regio is de coördinatie strakker geregeld dan de andere. Landelijk overzicht van bijvoorbeeld Agractie of Farmers Defence Force is er niet echt.

Elkaar motiveren

Boeren regelen het zelf, motiveren elkaar om in actie te komen. Wie zich afvraagt of actievoeren zin heeft, krijgt te horen dat op de bank zitten zeker geen verandering brengt. In een mum van tijd kunnen boeren een actie opzetten. Bijvoorbeeld maandagavond: er stonden vijftig trekkers en honderd boeren bij de Jaarbeurs in Utrecht, waar het lijsttrekkersdebat van het CDA net ten einde was. De voorbereidingen hiervoor begonnen pas een kleine twee uur ervoor.

In een groep van boeren uit de omgeving Groene Hart/Utrecht stelt iemand rond half vijf ’s middags voor voor om naar het distributiecentrum van Jumbo in Woerden te gaan, aansluiten bij een andere groep.

Origineel

Eerder die middag vroegen een aantal boeren zich af ‘of we vanavond nog wat met de trekker gaan doen’. De reacties op het plan zijn voorzichtig instemmend. Tot een boerin zegt dat nog een keer naar dezelfde locatie niet origineel is. Ze krijgt bijval, maar suggesties worden vooralsnog afgeschoten. Vooralsnog staat Jumbo in Woerden, de boeren willen verzamelen om acht uur. Na melktijd ontstaan er opnieuw twijfels over het plan. Sommigen gaan liever naar een andere locatie. ‘Of rondje Utrecht en blijven rijden. Weten ze niet waar je heen gaat. Chaos houden ze niet van’ is een nieuwe suggestie.

Afspraken gemaakt

Dat is blijkbaar wat een andere groep ook gaat doen en er worden afspraken gemaakt over waar te verzamelen en hoe laat andere kruispunten op de route staan. ‘We gaan sowieso vanavond toeren. Verzamelen vanavond acht uur. Bestemming wordt nog besproken’.

Duimpjes volgen. Een paar vragen of het niet wat later kan, want er moet nog worden gegeten. De groep is flexibel en kwart over acht is ook prima, laten ze weten met duimpjes. Dan noemt iemand het CDA-debat in Utrecht. “Goed idee, daar is ook vast veel media aanwezig,” klinkt het instemmend. Een ander zoekt de locatie op en al snel is de bestemming en de gekozen route duidelijk.

Jaarbeurs

Aangekomen bij de Jaarbeurs lukt het een aantal boeren om een gesprekje met de beoogd lijsttrekkers te regelen. Duimpjes volgen in de groepsapp. Het resultaat van de avond: een van de boeren krijgt binnenkort bezoek van een CDA’er. De boeren zijn tevreden.

Na afloop spreken de actievoerders af bij de McDonalds. Foto’s met onderschrift het ‘Actievoeren maakt hongerig’ worden gedeeld. Daarna gaat iedereen huiswaarts. De volgende dag stelt alweer snel iemand de vraag wat de volgende actie wordt.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin