Skip to content

Zo verandert Rival Foods van start-up naar scale-up

Tijdens opschaling van een start-up lopen zaken vaak anders dan verwacht. Birgit Dekkers van Rival Foods deelt haar ervaringen.

Updated on:
Business
Achtergrond
Rival Foods opschalen productielocatie premium

Het team van Rival Foods, Bart de Bont (Operations manager), Ernst Breel (CTO en mede-oprichter) en Birgit Dekkers (CEO en mede-oprichter), staat voor de nieuwe productielocatie in Geldrop (Noord-Brabant). - Foto's: Bert Jansen

Tijdens het opschalen lopen zaken vaak anders dan verwacht: Soms sneller en soepeler, soms een stuk lastiger. Birgit Dekkers van Rival Foods, een bedrijf dat net een locatie met een opgeschaalde productielijn opende, deelt haar ervaringen.

Rival Foods maakt ‘hele spier’-vleesvervangers. In 2022 haalt het €6 miljoen op in een investeringsronde. Sindsdien is het team uitgebreid, hebben ze nieuwe producten ontwikkeld en de nieuwe productielocatie gevonden en verbouwd.

Birgit Dekkers moet even nadenken over de vraag wat bij nader inzien lastiger bleek te realiseren dan gedacht. “Sommige zaken gaan sneller dan verwacht, andere langzamer.”  

Van labschaal naar proceslijn

Rival Foods moest een technologie die was ontwikkeld op labschaal opschalen naar een proceslijn. De start in 2019, net voor de coronapandemie, was voor die ontwikkeling eigenlijk wel prettig. Dekkers promoveerde aan de WUR op de technologie die het bedrijf toepast om hele spiervleesvervangers te maken, shear cell technology. In het lab maakte ze zelf hooguit 100 gram per uur.

De universiteit investeerde in een grotere machine, vooral bedoeld voor onderzoek, met allemaal sensoren en meters eraan. “Daar kwam hooguit 7 kilo per keer uit.” De kennis van werktuigbouwkundige Ernst Breel, mede-oprichter van Rival Foods, kwam goed van pas tijdens de procesontwikkeling. Op de nieuwe locatie verwacht het team een productie 400.000 kilo op jaarbasis. Ondertussen schaalt het verder op naar 1.000 kilo per uur.

De apparatuur staat aangesloten op de locatie waar voorheen vlees werd verwerkt.

Partnerschappen en levertijd

Voor de aparte onderdelen moesten Breel en Dekkers partnerschappen aangaan met leveranciers voor levering en bevoorrading. “We hebben zelf de machines ontworpen met specifieke technologie en specifieke onderdelen.” De samenwerking met leveranciers beheren was een leerervaring. “Sommige partnerschappen verliepen moeizaam, andere partnerschappen gaan nog altijd goed.”

Bekijk ook de video: Tips voor start-ups en scale-ups

De levertijd van één van de standaardelementen in het proces, de elektronica voor het besturingssysteem, was met een jaar het langst. Dekkers spreekt haar verbazing uit dat zoiets wat in bijna elke productieproces toegepast wordt, zo’n moeite kosten om te regelen. “De nasleep van de coronapandemie en de onrust die dat gaf op de markt speelde, denk ik, mee in het elektronica geleverd krijgen.”

Zoeken naar locatie voor voedselverwerking

De zoektocht naar een geschikt pand voor een voedselverwerkend bedrijf verliep ook anders dan verwacht. “In het pand zelf moeten er faciliteiten zijn zodat we goed kunnen reinigen, goede waterafvoer hebben, zodat we hygiënisch te werk kunnen gaan.” Een dergelijk pand was niet te vinden in de buurt van Amersfoort, waar Rival Foods nu kantoor houdt. “We hebben daar gezocht, maar niks gevonden. Uiteindelijk zijn we in Geldrop, naast Eindhoven, terecht gekomen, in een voormalig vleesverwerkend bedrijf.” Een mooi voorbeeld van plantificatie, vindt Dekkers, een term voor het omzetten van een bedrijf waar eerst dierlijke product werden verwerkt naar een plantaardig verwerkingsbedrijf.

Lees ook: F&A Next: Groei alternatieve eiwitten zit in opschalen en hogere productkwaliteit

Ondernemende procesmedewerkers gezocht

Sinds de investering in 2022 is het team al gegroeid naar 16 mensen. Nu is Rival Foods op zoek naar mensen die in de productie willen werken. “De meeste mensen vinden wat wij doen en produceren interessant. Ook zoeken mensen naar werk dat er toe doet, wat bijdraagt en de wereld een stukje beter achter laat. Dat maakt mensen vinden makkelijker.”

Dekkers merkt wel dat Rival Foods behoefte heeft aan een specifiek soort operations managers. “Mensen die werken in operations willen al snel de lijn efficiënter maken en optimaal draaien. Door onze nieuwe technologie en zelfontworpen lijn zijn we nog niet zo ver.” In de beginfase zal het nieuwe proces nog veel optimalisatie vragen en zal de productie niet altijd lopen zoals verwacht. “We zochten eigenlijk een soort ondernemer in de productie zelf, die creatief is, flexibel en proactief. Gelukkig hebben we die na lang gezoeken gevonden.”

Ik verwachtte dat ze na een enthousiaste reactie meteen de volgende week zouden bestellen

Hoewel potentiële klanten vaak enthousiast zijn over het product, zat er soms tussen een eerste bespreking en uiteindelijke bestelling veel tijd. “Ik verwachtte dat ze na een enthousiaste reactie meteen de volgende week zouden bestellen. Vaak nam het dan toch meer tijd om goed af te stemmen en het product te leren kennen.”

Ander product, andere markt

Rival Foods heeft nu al een tijdje goede verkoop op hele spier kipvervangers, maar merkt toch dat nieuw producten, zoals een tonijnsteakvervanger, wennen is voor klanten. “Daar merken we dat vis een hele andere markt is.” Aan de ene kant zijn er, volgens Dekkers, weinig hoogwaardige visvervangers. Het ontwikkelde product speelt ook in een behoefte van de chef om het product te bereiden als een tonijnsteak en verder af te werken. Dan kan het ook onderdeel worden van een signatuur gerecht. Aan de andere kant is de voedzaamheid belangrijker bij vis.

Nieuwe afzetkanalen ontwikkelen

Inkopers van de zorgsector toonde veel interesse in de ‘hele spier’-kipvervangers tijdens de Horecava. Om een bredere publiek aan te spreken in dit voor hun nieuwe afzetkanaal presenteerde Rival Foods zijn nieuwe product, een tonijnsteak, op de Food & Health-beurs. Zorginstellingen hebben behoeften aan duurzame etenswaren die hoog zijn in eiwit, laag in verzadigd vet en zout. De producten van Rival Foods voldoen aan deze vraag. De plantaardige grondstof maakt het duurzamer dan de dierlijke variant en het hoge eiwit- en lage zoutgehalte een goed voedsel voor herstel na een operatie van een patiënt.

Tijdens het opschalen is het zoeken naar de juiste balans tussen consistente kwaliteit produceren en volume draaien om de kosten van een gloednieuw proces te dekken. “Als we de kosten omlaag kunnen halen, door efficiënter en meer volume te draaien, dan kan de prijs dalen.” Onderdeel van het opschalen is zorgen dat het proces wordt geoptimaliseerd en volume wordt gedraaid. Een nieuwe markt zoals ziekenhuizen kan helpen met afzet voor de hogere productie.

Onze kipvervangers moeten concurreren met een plofkipfilet

Retail vraagt een andere aanpak

De levering aan supermarkten verschilt sterk met waar Rival Foods gewend aan is met de horeca, bijvoorbeeld in de prijsverwachting en consumentenwensen. “Het belangrijkste voor nieuwe producten is dat dezelfde kwaliteit hebben als onze bestaande, succesvolle producten. De markt voor vleesvervangers is afgevlakt, terwijl de dierlijke consumptie wel gewoon omlaag moet. Die afvlakking snap ik wel: de consument moet worden verleid en nu zijn ze vaak teleurgesteld in de lage kwaliteit van plantaardige producten. Onze kipvervangers moeten concurreren met een plofkipfilet. De wens kan wel een lagere prijs zijn, maar dat betekent ook minder kwaliteit. Dat helpt de overgang naar meer plantaardig niet, want de consument kiest dan niet nog eens voor zo’n vervanger.”

Lees ook: PLMA: Plantaardige huismerkproducten antwoord op vraag voor duurzaam en gezond

Retail-certificering verkrijgen

De producten zullen ook worden gekoeld in plaats van bevroren. Ze moeten voldoen aan FSCC 22000, verplichte certificering voor leveren aan de retail. “We bouwen nu ook productiedata op. We zijn bezig met FSCC 22000 gecertificeerd worden.” Rival Foods-producten moeten in het 2025 in de supermarktschappen liggen.

Veel kanten aan opschaling

Van zelf een procesontwikkeling op basis van een nieuwe technologie tot het vinden van de aanvoerroute voor levering aan een heel ander soort klant; bij opschaling komt veel kijken. Na jaren sleutelen, relaties bouwen met klanten en partners en nieuwe markten aanboren denkt Dekkers wel dat er veel geleerd is. “We werken nu slimmer en weten beter waar we op moeten letten.”

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin