Zoeken naar stabiliteit op varkensmarkt

25-11-2020 | |
Foto: Henk Riswick
IMG_ris410957015

Slachterijen vergelijken de varkensmarkt met drijfzand. De prijs blijft zakken en in alle onzekerheid lijkt elke beweging er één te veel.

Na een stevige ingreep vorige week blijft de Duitse varkensprijs daarom deze week weer op zijn plek. Zowel de Vereinigungspreis als de noteringen van grote Duitse slachterijen blijven onveranderd op € 1,19 per kilo. Of die stabiliteit er ook daadwerkelijk is, of dat het vooral kunstmatige stabiliteit is die door politieke druk is ontstaan zal moeten blijken.

Varkensmarkt exponentieel onder druk

In ons land hield de poging van vorige week om stabiliteit te creëren geen stand. Doordat Denemarken en Duitsland hun productie opvoeren, komt op de Europese vleesmarkt alleen maar meer aanbod tegenover de lauwe vraag te staan. De druk op de varkensmarkt neemt daardoor exponentieel toe. DCA verlaagt zijn Beursprijs met € 0,05 naar € 1,20 per kilo. Vion roomt inclusief btw € 0,07 per kilo af en komt daarmee op € 1,32 (€ 1,211 ex btw). En ook Compaxo verlaagt met die stuiver en komt op € 1,11 per kilo.

Van Rooit Meat noteert onveranderd op € 1,19 per kilo

De meest opvallende mutatie is van Van Rooi Meat. Waar andere slachterijen de strategie lijken te bewandelen van nog één keer verlagen en dan het jaar proberen uit te zingen, noteert de slachterij uit Helmond juist onveranderd op € 1,19 per kilo. Van Rooi doet dat omdat de varkensprijs al zover gedaald is en het zijn leveranciers wil laten meeprofiteren van de goede afzet naar Azië.

De slachterij heeft de exportvolumes kunnen vergroten door de aankoop van een vrieshuis in Cuijk, waardoor de omloopsnelheid is verhoogd en er relatief meer varkens naar Azië zijn afgezet. Daardoor zegt het bedrijf minder afhankelijk te zijn van de overvoerde Europese varkensmarkt.

Van alle kanten lijkt er de wil om verder wegzakken van de varkensprijs te voorkomen. Of dit ook lukt in de onzekere markt, waar corona en AVP zomaar voor verrassende wendingen kunnen zorgen, zal moeten blijken.

Prognose: maximaal prijshoudend.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.