Doorgaan naar artikel

Zoektocht naar gunstig geprijsde voeders

Foto: Jan Willem Schouten premium

Foto: Jan Willem Schouten

De drukte op de bijproductenmarkt rondom de maisoogst is voorbij.

Dit geeft aan de vraagkant wat rust, al zijn veel melkveehouders aan het zoeken naar alternatieven voor het dure krachtvoer en enkelvoudige producten. Het basisrantsoen dat kwalitatief erg wisselend is, zorgt ervoor dat veel ondernemers zoeken naar aanvulling vanuit vochtige bijproducten. In absolute zin zijn deze duur, maar op basis van voederwaarde rekenen de meeste producten zeer gunstig in rantsoenen. Bierbostel is de duurste op het moment, met een voederwaarde van 100%. Het aanbod is krap en door de prijsverhogingen in de afgelopen tijd zijn afnemers overgestapt op alternatieven.

Tarwebijproducten duurder

Tarwegistconcentraten zijn deze week in prijs gestegen, maar blijven zeer aantrekkelijk in rantsoenen. Gemengd met droge bijproducten lijkt het in populariteit te winnen, ook omdat het zowel in eiwit als in energie aan kan vullen. Aardappelstoomschillen is bij alle leveranciers met 10 cent in prijs verhoogd tot € 2,50 per procent droge stof. Het aanbod blijft nog steeds krap, net als van snippers.

Persvezel tendeert duurder

Het restproduct van de zetmeelwinning, aardappelpersvezel stijgt volgende week naar verwachting in prijs. Nu staat het product sinds de nieuwe campagne op € 37,50 per ton. De handel in hooi ligt nagenoeg stil. De vraag naar stro is er wel en de handel loopt redelijk door. De prijzen tenderen hoger. Dat geldt ook voor de bijproducten in de komende weken.

Prognose: stijgende prijzen bijproducten.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Marc Dijkerman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin