Doorgaan naar artikel

Zoektocht naar nieuwe technologieën voor droogprocessen

Vijf universiteiten werken samen aan de ontwikkeling van nieuwe energiezuinige technologieën om poeders te maken.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Huidige droogprocessen om bijvoorbeeld melkpoeder te maken kosten veel energie. Vijf universiteiten onderzoeken andere technieken. - Foto: Canva premium

Huidige droogprocessen om bijvoorbeeld melkpoeder te maken kosten veel energie. Vijf universiteiten onderzoeken andere technieken. - Foto: Canva

Vijf Nederlandse universiteiten werken gezamenlijk aan de ontwikkeling van nieuwe energiezuinige technologieën om poeders te maken. Dat meldt Wageningen UR.

Dat doen ze binnen het project ELECTRIFIED door de krachten van elektriciteit en elektrische velden te gebruiken. Huidige droogprocessen, om bijvoorbeeld melkpoeder te maken, gebruiken lucht en stoom en zijn daardoor energie-intensief.

Maarten Schutyser, onderzoeker bij Levensmiddelen Proceskunde bij Wageningen UR, geeft aan ervan overtuigd te zijn dat elektrische krachten droogprocessen kunnen versnellen met veel minder energiegebruik.

Droogproces versnellen

Drie verschillende technologieën voor droogprocessen worden onderzocht. Een van de voorbeelden is elektrohydrodynamisch drogen als manier om het droogproces te versnellen. Nu gebruikt men bijvoorbeeld nog sproeidrogers om melkpoeders te maken. Vloeibaar product, verspreid als druppeltjes in een toren, droogt dan met hete lucht tot een poeder. De nieuwe techniek maakt gebruik van een luchtstroom van ionen die gegenereerd wordt in een elektrisch veld. Hiermee wordt het proces met veel minder hete lucht, en dus minder energiegebruik, uitgevoerd.

Doel is om op basis van de verschillende elektrisch gedreven droogprocessen schaalbare apparatuur te ontwikkelen. Naast de vijf universiteiten is ook het bedrijfsleven bij het project betrokken. Zo werken onder meer Avebe, Cosun en DSM aan het onderzoek mee. Het project wordt gefinancierd vanuit het Key Technologies programma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin