Zomerdip op kuikenmarkt leidt tot dalende prijzen

05-08-2021 | |
Het aanbod van vleeskuikens is groter dan de vraag. Dat heeft een negatieve invloed op de prijzen. - Foto: Lex Salverda
Het aanbod van vleeskuikens is groter dan de vraag. Dat heeft een negatieve invloed op de prijzen. - Foto: Lex Salverda

Het zijn lastige tijden op de markt voor vleeskuikens. Een zomerdip zorgt voor een neerwaartse spiraal.

De vrije kuikenprijzen zijn na de prijsval van vorige week wederom gezakt. Ging er afgelopen week 5 cent van de prijs af, deze week dalen de noteringen met nog eens 2 cent. De prijzen komen uit op € 0,83 tot € 0,85 per kilo levend gewicht, exclusief btw.

Ook in België zakken de noteringen. De toonaangevende ABC-prijs levert een cent in en komt uit op € 0,92 per kilo levend gewicht, exclusief btw. Met een daling van 2 cent komt ook de Deinze-notering uit op € 0,92 per kilo levend gewicht, exclusief btw.

Ruim aanbod vleeskuikens

Het aanbod van kuikens is ruim. Er zijn meer dan genoeg dieren. Vanwege de relatief lage zomertemperaturen groeien de dieren bovendien goed. Het aanbod is groter dan de vraag. Dat heeft een negatieve invloed op de prijzen.

Slachterijen hebben in de zomervakantie te maken met onderbezetting. Een deel van het personeel viert vakantie, waardoor de slachtcapaciteit op meerdere plekken wat wordt teruggeschroefd. Maar er zijn meer oorzaken aan te wijzen voor de prijsdalingen op de vleeskuikenmarkt.

Ook aan de afzetkant loopt het niet lekker. De afzet stokt, waardoor ook de afzetprijzen dalen. Slachterijen morren daarover, het sentiment is negatief. De zomerdip doet zich voelen. Festivals en andere meerdaagse evenementen vinden voorlopig geen doorgang. Door de weersomstandigheden en -voorspellingen voelen veel Nederlanders zich nog niet geroepen om massaal de barbecue aan te zetten. Veel Nederlanders vieren daarnaast vakantie en zijn op reis. Op korte termijn is er sprake van druk op de kuikenmarkt.

Kleiner aanbod door Beter Leven-keurmerk

Op langere termijn is de hoop dat er mede door de vervroegde keuze van enkele vleeskuikenhouders voor het Beter Leven-keurmerk (BLK) van de Dierenbescherming wat lucht komt op de markt. Kuikenhouders die voor BLK kiezen, gaan werken met een 9-weekse planning en zetten bovendien fors minder dieren op. Het aanbod van kuikens neemt daardoor af. Voorlopig is dat nog niet te merken.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Poelsma
Bouke Poelsma Freelance redacteur
Meer over


Beheer