Zomerkrapte houdt prijs bijproducten op peil​

21-06 | |
Foto: Michel Zoeter
Foto: Michel Zoeter

Het tekort op de bijproductenmarkt loopt door zomerstops verder op. En de daling van grondstofprijzen zet nog niet echt door. Van prijsval is nog geen sprake.

De zomer dient zich aan. En dat is traditioneel niet de periode waarin de productie van bijproducten piekt. In het vakantieseizoen is de consumptie van voedingsmiddelen lager, waardoor fabrieken op een lager pitje draaien. Ook gebruiken ze de luwe periode voor onderhoud of is er seizoenmatig reden om de fabriek stil te zetten. Zo schakelen aardappelverwerkers in de zomer over van aardappelen uit bewaring op de nieuwe oogst. Bij die omschakeling worden fabrieken even stil gezet. Dat zorgt voor een dip in het aanbod van bijvoorbeeld aardappelstoomschillen. Daarop sorteren bijproductenleveranciers in door buffers aan te leggen waarmee zo’n gat in de levering kan worden opgevangen.

Nu het aanbod al geruime tijd achter loopt bij de vraag is dat een lastiger opgave dan in eerdere jaren. Er zijn twee mechanismen waarmee de markt bij te sturen is: via de prijs en het aanbod. Aan de eerste handel is recent weer getrokken. Looop en Duynie verhoogden de prijs van stoomschillen vorige week van € 3,10 naar € 3,20 per procent droge stof. Vanaf deze week houden ook ForFarmers en Van Triest dat prijspeil aan.
Daarnaast beperken verschillende bijproductenleveranciers de hoeveelheden die klanten kunnen bestellen. Zo worden klanten bij Duynie 20% gekort en bij Looop kunnen varkenshouders 25% minder stoomschillen inrekenen.

Lees verder onder de grafiek

Naast dat de korting leveranciers het mogelijk maakt om hun klanten ook in de zomerdip van stoomschillen te voorzien, heeft het bovendien een brugfunctie. Als fabrieken na de zomerstop met nieuwe aardappels werken, worden deze dunner geschild. Daardoor komen er minder schillen op de markt. Met de korting wordt die overgang ook vloeiender.

Tarwezetmeel daalt nog niet in prijs

De grondstofprijzen schommelen wat op en neer, maar nog wel altijd op een hoog niveau. De Franse Matif-notering beweegt tussen € 380 en € 400 per ton. Sommige bijproductenhandelaren houden de druk om prijsverlaging bij leveranciers erop, maar erg happig om de prijs te laten zakken zijn ze niet. Daardoor zijn de tarwezetmelen nog altijd prijshoudend. Vorige week gaf ForFarmers een signaal af door de prijs van Amidyn en Corami met € 0,10 te verlagen naar € 4,55 per % droge stof. Deze week was het aanbod echter krapper, waardoor dat geen begin van een significante prijsdaling werd. Deze week gaan ook de prijzen van de mengvoeders bij ForFarmers wat omlaag. De prijsdaling van vorige week wordt niet deze week alweer teniet gedaan met een plus, maar verder dalen zit er ook niet in.

Andere leveranciers houden hun prijzen van tarwezetmelen onveranderd. Zij zien een goede vraag, die groter is dan het aanbod. Bovendien wordt ook hier niet het complete volume direct afgezet, maar zijn leveranciers ook hierbij begonnen met bufferen om de zomerdip het hoof te kunnen bieden. Volumekortingen worden er echter nog niet bij gegeven.

Lees verder onder de grafiek

TGC enige constante

De prijzen van raap en soja lopen weer wat op. Maar bij de bijproducten is de eiwitmarkt het meest constant van alle deelmarkten. Vraag en aanbod van tarwegistconcentraten (TGC) zijn goed in balans. Het aanbod is goed, maar dat loopt ook eenvoudig weg bij een goede vraag.

Prognose: prijshoudend.

Meer prijsinformatie over bijproducten vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer