Doorgaan naar artikel

ZON ziet omzet stijgen, directeur en voorzitter vertrekken

Veilingklok van ZON. Foto: Bert Jansen

Veilingklok van ZON. Foto: Bert Jansen

Veiling ZON zag in 2019 de omzet groeien door gunstige prijzen, maar krimpt vooral op vollegrondsgroentevolume. Dat blijkt uit het jaarverslag van 2019.

De netto-omzet bedroeg € 264 miljoen (€ 258 miljoen in 2018), maar ZON voelt de effecten van het aantal stoppers in vooral vollegrondsgroente. De resultaten van operationele afdelingen staan onder druk door afname van het te verwerken product, schrijft de organisatie. In 2019 kwamen twee nieuwe telers aan boord, maar daalde het aantal lidbedrijven naar 160 (175 in 2018) door vooral stoppers. Samenwerking met andere telersorganisaties wordt niet uitgesloten, schrijft de organisatie.

Meer omzet in Duitsland

De omzet in 2019 verlegde zich iets naar Duitsland. Daar werd 24% van de omzet gemaakt tegen 19% in 2018. Daardoor zakte het aandeel omzet op de Nederlandse markt naar 70%. ZON haalde een nettoresultaat van € 494.000, blijkt uit de stukken. Dat is een gebruikelijke minimale winst, conform de doelstelling van de afzetorganisatie. Het lijkt erop dat telers besluiten de hele opbrengst uit te keren aan de leden. Discussies daarover zijn zwaar geweest.

Vertrel veilingdirecteur en voorzitter

Woensdag 7 oktober werd bekend dat veilingdirecteur Michiel van Ginkel en voorzitter Sjraar Hoeijmakers vertrekken nadat grote telers het vertrouwen opzegden in beiden. De telers wilden – naast het vertrek van Van Ginkel – een professionalisering van de afzet groenten en fruit door de coöperatie. Op die onderdelen heeft Van Ginkel veel initiatieven genomen. Bijna een jaar geleden is een commerciële strategie vastgesteld tot 2025. De professionalisering ging volgens de telers niet snel genoeg.

ZON (voluit: Koninklijke Coöperatieve Telersvereniging Zuidoost Nederland) is een afzetorganisatie van groenten en fruit. De meeste van de producten worden verkocht via zowel de ZON-veilingklok als via bemiddeling en accountverkoop.

Beheer
WP Admin