Skip to content

‘Zonder steun geven veel Engelse boeren het op’

Engels rundveebedrijf. Foto: Boerderij

Engels rundveebedrijf. Foto: Boerderij

Veel boeren in Engeland zullen hun bedrijf opgeven wanneer de directe steunregelingen verdwijnen. In Schotland en Wales, waar de gemengde rechten nog tot en met 2024 doorlopen, hebben boeren meer zekerheid.

Dat stelt de landbouwwoordvoerder van de oppositie Labourpartij Luke Pollard. Engeland schaft na 2021 de gemengde rechten stapsgewijs af om die te vervangen door subsidies die direct gebonden zijn aan natuur- of milieuprestaties.

“Boeren in Engeland zijn daardoor welhaast verplicht om een aanvraag te doen voor de nieuwe natuurregelingen, anders vangen ze straks helemaal niets meer. Tel je daar de handelssituatie bij dan zullen velen, vooral boeren die nu toch al moeilijke tijden doormaken, er de brui aan geven omdat de landbouw voor hen dan te veel risico’s met zich mee brengt.”

Zelfstandig op landbouwgebied

Schotland en Wales zijn redelijk zelfstandig op landbouwgebied. De regeringen van die landsdelen hebben besloten het ‘GLB-systeem’ nog enkele jaren zo door te laten gaan. Pollard: “Dat geeft hen meer zekerheid en ook ruim de tijd om naar nieuwe regelingen over te schakelen.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin