Zonnepanelen gaan een goede week tegemoet

01-06 | |
Foto: Zuma Press
Foto: Zuma Press

Lage opslagniveaus zorgen vooralsnog voor een opwaarts niveau van de gasprijs.

De prijs voor een kuub gas is nog lang niet op het gebruikelijke zomerniveau en de vraag is of dit nog gaat gebeuren. Er heerst onzekerheid op de markt. Rusland heeft nog steeds geen extra capaciteit ingekocht voor de doorvoer door Oekraïne. Dit zou volgens kenners kunnen leiden tot het oplaaien van het gasconflict tussen beide landen. Voor de korte termijn is de verwachting een stabiele prijs door oplopende temperaturen, voor de lange termijn is de verwachting onzeker.

Elektriciteit

Ondanks de stijgende kolenprijs is de prijs van de CO2-emissierechten licht gedaald, net als de prijs van elektra voor de langetermijncontracten. Voor de kortetermijncontracten zijn er weinig nieuwe factoren waardoor de trend beïnvloed wordt. Zoals gebruikelijk is er neerwaartse druk door de opwek met zonnepanelen, maar aan de andere kant is de aanvoer van wind minder geworden. Daardoor zijn er significant geen grote achterliggende veranderingen. Wel is het verschil van dag tot dag van 4 cent per kWh best groot te noemen, te wijten aan de grillen van het weer. De langetermijncontracten kunnen stabiel blijven, als gevolg van de stabiele koers van de grondstoffenmarkt. De kortetermijncontracten kunnen licht dalen door de opwek met zonnepanelen.

Olie

De stemming op de oliemarkt is positief wat economisch herstel betreft. Het aankondigen van de aflopende lockdown in Europa en het feit dat de piek van de coronagolf is bereikt in India, bevordert de vraag naar olie. Deze bewegingen zien we regelmatig de laatste weken: positieve berichten die de prijs flink opdrijven en een aantal dagen later nieuws waardoor de prijs weer daalt. Deze week hebben de OPEC+ landen weer overleg over de productie. De verwachting is dat men vasthoudt aan de voorgenomen productieverhoging en dat de productie wordt opgevoerd naar zo’n 2 miljoen vaten per dag.

Mede-auteur: Patrick van der Ende

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

de Bruijn
Sjors de Bruijn Analist energiebureau NifeBeheer